Twitter將全面禁止兒童色情 包括照片, 插畫, 影片

268 回覆
65 Like 224 Dislike
個例子係叫你認清佢實際做緊d咩
重點係佢收窄緊用戶既言論自由啊 你識d邏輯唔會唔明掛?
佢行出左第一步 下一步係咩無人知
香港 英聯邦國家就有例 畫 小說都唔比
而家聯合國想推到全世界

Twitter就禁左先
現存條例兒童色情條例仲大灰色地帶你唔提?
創作領域下兒童變成任意定義又唔係灰色地帶?

係創作人或者戀童犯心目中新例有灰色地帶
但在於保護兒童嚟講新例先係無灰色地帶

你可以話唔係最好 但一定係比以前進步
anyway 希望呢件事教識到大家一個中心化系統既問題 佢鍾意點管就點管 無人吹得佢脹
去Minds/other based on blockchain 既decentralised social network 就好好多 政府管唔到 無人刪到你po account乜乜物物
教會(成日搞男童
政府(紅藍綠幼稚園
聯合國(去落後地方叫雞/上面張圖

平民畫出黎都唔得
戀童犯唔好以為扣上言論自由就可以續命
言論自由就係比戀童人渣搞到無咗
所以先會話個諗法太過理想化
禁咗之後衰cp嘅數字一定不跌反升
禁咗衰cp嘅數字會進步就有份
殺人都犯法
又唔見聯合國禁撚晒啲有殺人場面情節嘅電影、劇集同遊戲佢
創作同現實都唔識分嘅其實根本就係佢哋
deep wep嗰啲多數真蘿
真蘿冇咩好睇
我唔反對以功利角度睇cp問題
但總有班撚樣以各種名義
藝術 言論自由 權利 乜乜柒柒去包裝自己
兒童色情會ban有咩問題
連日本都戴曬頭盔話18歲
咁就唔使理實際情況如何
做就先企道德高地唔理之後會唔會出事
中性廁所已經有版你睇
我都同意出發點係好
但係可行先得
孌童咪孌童 有咩問題
我唔偷唔呃唔拐唔騙 行得正企得企
係性觀念同大部分人唔同啫
你話3次cp碌削兒童 我都覺要ban
但我睇下2次打下J都唔比?
不如禁埋同性戀AV h漫吖
有班戀童犯想模糊焦點
將 Ban 兒童色情 拉埋去 收窄言論自由
對兒童有性慾就已經唔係對兒童有愛,係傷害
所以先要屌班友
「我覺得」有問題就係有問題
日本好多兒童性侵case只係冇曝光
如果真係逐步收緊既話成個動漫界真係會大地震
13, 4歲果 d要禁我都覺得好應該因為真係太蘿
但而家係收緊到18歲
要知道日本動漫絕大部份人物都係設定成16, 7歲
而且差唔多7-8成既青少年漫畫必有福利畫面 (露底, 露下胸,etc...)
咁呢d畫面如果都計落兒童色情既話咁日本就有好多動漫作品都會被列為違禁品
仲有game同figure
只要一有走光或者露少少肉係咪就係違法?
歐洲同中國都好多啦
歐美動漫業禁左呢啲好耐,又唔見佢地土崩瓦解
禁咗只會更多
同世界上無一個文明可以禁妓係同一個道理
根本鬼佬就係最變態..
睇下D 神父 , 拜登, MJ
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞