美國少年破紀錄 13歲成功打造核融合反應爐

227 回覆
1071 Like 10 Dislike
爆左會有一堆連登仔跳出來屌個老豆弱智,
咁細個比佢玩啲咁嘅野
不嬲都控制到,只係用黎維持同控制佢既能量多過你收集到既能量。
sheldon cooper
佢run 一次個爐唔知要幾錢電費
lm
最佳留言
小弟無知, 核融合反應爐即係咩?
Shark
我想問個問題
其實如果我地將好多既氫氣壓縮, 然後咩都唔做
咁佢會唔會有機會好似太陽咁靠quantum tunneling去做第一次fusion?

而家用咁多電去做fusion, 本身太陽都唔係咁做, 太陽都係靠quantum tunneling去引發第一個fusion

利申: 9UP, 剩係上網睇下youtube science片
而家係控制到
都係果句, 能量形式上既變換, 人類做得好差 (其實自然界都無乜高手, 有既話人類就可以copy )

例如而家輸入100度電令個核聚變發生, 核聚變會釋放大量能量但係以 熱 呢種形式發出, 人類要d 熱黎無乜用, 而家發電廠, 燒煤, 燒天然氣, 甚至核分裂既核電廠, 都係將熱煲水, 水蒸氣推郁渦輪發電
核聚變既熱輸出係龐大, 但轉換返做電, 個輸出就低過100度

核聚變個輸入輸出比率, 去到1 就叫打和, 暫時最好做到 0.67, 個record 仲要係20年前

而家個方向係用machine learning 去輔助, 理想咁講, 50年內應該做到投產既核聚變發電廠
將兩粒原子壓縮成一粒原子, 呢個過程會發出大量熱
例如將兩粒氫壓做一粒氦
維持倒輸出就可以成世唔洗交電費
人地依家個CV不知幾靚 揀大學任佢揀 分分鐘入MIT都不是夢 之後係一級學府度出黎做野大撚把公司搶住請
有乜用?陪佢癲?
人地已經係人生勝利組 你呢?
俾夠20萬港幣你 你靠自己整撚到先講啦
乜撚都賴父幹
遲吓會唔會被懷疑有大殺傷力武器而被抄家?
原來是咁
我完全唔識physics 剩係睇過啲科幻小說 知道核聚變係無限既能源
咁核優勝既地方除左無限取用 仲有咩
輸出上限高?
如果完全取代煤 石油 除左啲中東佬會屌鬼之外 人類會有咩唔同
家中的遊戲室
真心勁
做曬功課未呀?成日掛住玩
做完仲唔去溫書?
我都係諗起佢先,之後先tony
最簡單既核融合, 例如太陽, 就係將兩粒氫合成一粒氦呢種形式
氫氣地球有大量, 水係 H2O, 只要起間廠係海邊就有"無限"供應
除左無限, 主要係真正乾淨

傳統燒煤/氣既發電有咩害唔駛講
即使係核電廠, 無排放, 但核廢料係劇毒, 人類暫時未有科技處理, 只係將d 廢料搵個山洞埋左佢就算, 期望後代科技發展到有能力處理, 除左廢料, 仲會發生好似福島事件, 有大規模污染

核融合一樣會有核廢料, 但相對穩定, 半衰期好短, 好快就變無害

至於無限電力, 人類會有咩唔同 香港就緊係人人返工變24小時奴隸
其實解決左能源危機, 人類發展一定會再加速
再長遠d 咁講, 火星底層有好多冰, 人類要定居火星, 起碼可以用果d 冰整核融合獲得能源
再長遠d 咁講, 水係一種好簡單既組合, 宇宙有大量, 將來宇宙航行都用得著
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞