點解「微波爐叮提子🍇」會製造出 等離子體(Plasma)? 科學家終研究出解釋

87 回覆
290 Like 4 Dislike
聽左好多次都唔明,點解明明wavelength 係12cm但入到微波爐會變左1/10?
留名
第二條YouTube 片 入面訪問度有講到(3:20):
「Is it like total internal reflection?」
「Yes, pretty much.」
我都覺等離子體 個名好唔順口
我睇wiki解釋

中學嗰時英文教physics
Microwave
喺空氣嘅wavelength=~12.24cm
喺水嘅wavelength=~1.3cm
食左會點? 同埋會唔會好辣口?
El Psy Kongroo
微波爐叮八達通可以增值
係喺提子入邊短左,因為喺提子入邊microwave 行慢左,變相wave同wave"近"左
veritasium好野黎
N of grape 囉*
咁唔係應該係快左咩? wavelength =c/f Wavelength 要細左姐係frequency 要大左 =>姐係快左?
利申 sor9ry冇讀physics
原文指出

The absorptive properties of water change more rapidly at 2.5GHz

in the microwave regime, the index of refraction is almost 10.
營養post 留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞