大家點面對自己狗狗貓貓既離別?

68 回覆
40 Like 1 Dislike
但我屋企人已經唔敢再養,因為唔敢再接受第二次既離開,真係太痛苦。
多謝你,真心
你好叻啊養禁多隻,我就係無做好心理準備,所以太突然接受唔到。祝你既貓貓狗狗健健康康快快樂樂。
係啊,不過最緊要帶佢做檢查,以防萬一。
隻狗跟左我全家17年陪住我大,有晚訓住走左
但至少佢訓著無痛苦吧,唉。個一刻離別真係接受唔到
好中意貓,但好怕離別唔敢養 曾經幫人養過一排,嗰排好開心,但到要比番人嗰下我sad咗好耐
我成日諗一養養3隻唔同年齡嘅,咁是但一隻走咗都仲有其他 咁樣可唔可行
我都試過做錯幾個決定
仲要好多事同一時間發生
好似整定我隻貓女要走咁.......
佢得5個月大咋.......

走咗就黎兩年半喇
我仍然每朝向佢骨灰盅同相打招呼
講早晨/爸爸返工喇/爸爸放工返黎喇/夜喇爸爸瞓覺覺喇
定期幫佢換啲零食擺喺骨灰盅側邊
希望佢知道爸爸媽媽唔會忘記佢

到而家我仍然係好內疚.......
佢走嗰朝早嘅情景係永遠冇可能忘記
有啊唯有平時陪佢地多D~~
加油樓主
有十幾隻貓 完全唔敢諗呢方面既野
每一隻係我眼中同親人無分別
一定會永遠覺得自己做得未夠好,諗返起一定會喊
我好後悔選擇火化,原來宜家有一種係水化
過程我唔太清楚,但最後你嘅寵物可以變做一盆植物拎返屋企
我都係之前見人咁做,寧願屋企有兩盆係嗰隻動物仔嘅盆栽都好過一個個骨灰龕

仲可以叫返盆栽做嗰隻寵物名好好照顧

利伸,死了兩隻貓,到宜家仲一提起就會內疚都喊
領養代替購買
點解呢個post會見到咁多小朋友講d風涼說話 唔該拎一個月有30k以上先出黎獻世啦 窮系毒撚兒登仔
你同我既情況一樣,雖然佢走左無耐,但我都係每日同佢換水換食物,每日出去同番黎都對住佢骨灰講,同佢打招呼。唉!
希望佢地聽到
熟悉的身影、溫暖、聲音、氣味、重量⋯都消失了,心中的傷痛永遠填不到
你可以曬返d相,得閒揭下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞