【颱風追擊】1902號熱帶氣旋 蝴蝶 WUTIP(02W)

163 回覆
9 Like 6 Dislike
因為irma係頂替11年吹襲紐約既irene,然後17年用咗一次就除名
諗起雲娜第一次用就除名,取代雲娜嘅凡亞比第一次又除,代替凡亞比嘅雷伊同莫蘭蒂搶住命名,差啲就延續呢個除名傳統
如果莫蘭蒂變咗雷伊,咁呢個位置嘅三個風就重創曬浙江福建廣東,算唔算係天意
M 4.9 - 4km SW of Yanling, China

2019-02-25 05:15:59 (UTC)

29.498°N 104.632°E

10.0 km depth

中國地震台網指,四川自貢市榮縣下午1時15分發生黎克特制4.9級地震,震源深度5公里。這是該區2天以來第3次發生4級以上地震,造成最少2人死亡。高山鎮2名群眾在街道行走過程中,遭2樓陽台護欄掉落下來砸傷致死。

4.9都死左2個
公道啲講5公里真係淺到pk
不過支那建築質量
對流殆盡
蝴蝶依然緩慢北上緊,暫時風切仲未大到摧毀佢個結構,所以減弱唔算明顯,不過之後路徑嘅西折會令風切嘅影響大增,儘管睇吓蝴蝶堅持到幾耐
直襲香港
埋到嚟仲有渣剩當你嬴!
生不逢時
終於玩完,準備同二月之王Say bye了
咁樣會算生不逢時咩

2月最強颱風喎
此外,會議通過了三個在2017年被除名的颱風新名字,包括由香港提供的「鴛鴦」會取替原本的「啟德」;日本提供的「野貓」取代「天鴿」;同樣由日本提供的「小狗」則會取替「天秤」。有關譯名將由中國氣象局、香港天文台,聯同澳門地球物理暨氣象局商討後作準。

d名
小狗

星座名黎 中文譯得衰
日本用星座名真係好型
佢係夏季出生的話只係一個普通貓5

二月王者暴斃
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞