[做你的樹窿] 入黎放低心事同吹水 53

1001 回覆
1 Like 3 Dislike
訓啦柒頭
咪就係見到瑩喘氣囉
Must be
琴日生日。個ex 無啦啦send wts 比我
但又delete左。 我問佢乜事, 佢話冇野。我跟手就覆左句 好
ex : 此訊息已刪除
我:做咩?
ex: 無野
我:好。
我將呢四句嘅對話內容cap咗俾我女朋友睇, 然後佢就話我未放低。 話我俾希望人。然後同我講分手。 但我其實淨係想證明比佢睇我有幾誠實。但佢就話我未放低。然後同我嗌交。話我唔應該覆個ex。女朋友話重點係ex ,其他人都冇問題。
但係我淨係問返乜事。之後就講埋分手。話我地唔夾。

同佢嘈左兩日。做乜都好頹。
我應該點做?
求開解。
好似好易就分手
係。我應該點做。。
講畀你聽都唔好信 你兩個人嘅事 你自己最清楚
講下啦
首先,生日快樂
其實我估計係因為佢記得你生日所以本身想寫一句祝福,但係後來諗諗下發現身份尷尬,並且可能已經再見,所以佢就決定收返個留言,可能女人個心有時都係亂咁諗(呢個唔係性別定型),本來想講諗諗下又唔講,所以就有少少麻煩
其次,我就係覺得你過份單純同埋誠實但係就算你好誠實都好都敵唔過其他人嘅多疑,我會覺得你幾可憐同埋會同情你嘅遭遇,但可惜其他人嘅性格有時就係咁樣,就算你講曬啲真相畀佢知,人哋都仲係可以有無限嘅幻想空間甚至無啦啦就會嬲咗上嚟

呢個時候我覺得你本身都冇做錯到只係好誠實咁同佢講所以唔需要道歉,但係你需要嘅係為自己澄清同埋解釋清楚,咁樣先至可以令到你哋雙方嘅關係透過互相了解更多釋除疑慮同埋減少誤會
但係問題係佢嘅生氣係基於本身對你嘅不信任 而你本身就係對佢過份信任但係又驚佢不信任你所以先會攤開曬所有嘢講 但係又嫌佢都仲係有嬲嘅原因嘅話咁即係表示其實佢對你嘅信任同你對佢嘅信任唔成一個正比例 你用心經營同埋付出嘅一段關係建立嘅感情 對方未必畀到相同足夠嘅嘢你,始終你哋兩個嘅事要透過互相溝通同埋深入了解先可以解決,個重點問題就係基本上佢有偏見對人唔對事同埋不信任動議,因為佢講到明其他人同一番說話動作冇問題,但係如果佢一被冠上係「ex」嘅名銜嗰陣咁成件事即刻唔同曬,佢就好似已經預先標籤咗「ex」就係壞人,如果你同ex接觸就係啩返住佢,呢種以先標籤嘅前設基本上就係基於對你嘅不信任同埋偏見,由於你哋嘅感情已經被建基於一個不信任動議上面所以冇咗最深入嘅了解從最基本嘅信任,真係可以考慮下是否係分手嘅前設?
當然呢啲係溝通嘅問題亦都係佢性格嘅問題屬於你哋兩個嘅事,我唔會隨便咁樣就梳化你哋兩個分手,但係你哋必須要坐低落嚟好好傾下,你需要作出嘅澄清佢亦都要將自己嘅疑慮講曬出嚟,即係攤牌,睇下你哋兩個傾完之後仲有冇好轉?
分定唔分 你決定先好分

點首歌:誰亦在反覆錯愛之旅捱大 (林家謙-下一位前度)
訓到而家
我已經清楚咁去解釋過。但係佢不斷去話我,叫我搵返ex,有一下真係好嬲想我直接講分手。果斷啲。但係我唔捨得佢。加上仲救緊。但而家好迷惘
真係好假
又溫唔到書
唉屌呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞