THE IDOLM@STER綜合討論區[229] ???「Come to C3 please 」

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
好行夾唔送
雖然無聲角P會難受
但其實新人附聲同舊人有冇聲冇咩關係
除左總選之外,真係CY說要有聲,就有聲了

同埋話要角色有D人氣/年資至可以有聲,只係另類老C忽文化既體現黎
換過角度諗,可能只係運營仲未搵到適合嘅聲音去附聲俾偶像

雖然第六次選舉嗰次真係
換過角度諗,可能只係運營仲未搵到適合嘅聲音去附聲俾偶像

雖然第次選舉嗰次真係
可能啦,可能。
簡單D講,今次CY咁做,四個字
炎上商法
咁做嘅原因有幾個,有好亦有壞

引起話題

首先很成功地引起話題
\\TWITTER完全著火了// 多ML6週年成倍
加上在CGSS/MOBA上新加角色,已經引到一些未玩過CGSS的玩家到MOBA去睇一睇,就算唔課,玩家數己經+1
將呢個話題拖多一兩個月,屆時又到8TH選舉了,\CY好野、永續CG/

未附聲角色

有很多卡,大家粗略認得 (過場動畫見過.某次月中EVENT見過)
名卻未必認得,認得可能只有外表,特徴

一年各種附聲5-8人,即使有附聲黨加持,能擠入頭50的未附聲角明年預計將不足10人,加上CG一開始定位就是以數量取勝
加入少量新人亦有其道理,但直接附聲會令排緊隊"就到"的角色感到不公

聲優年齢、新人培育及輪替

三年前 CG老女人(>30歳)只有幾個,今年己經有20個左右
兩年後上升至40個,幾乎過半數
CG LIVE雖然運動量不大,但體能會下降是一個問題
況且一旦結婚生子,就要休息一年半載
所以有經驗的新人加入是必須的,就如選舉後的附聲一様

薰CV就係細公司的有經驗新人 希望可以一個拉一個入坑
唯CV來自IMAS聲優倉庫81 感覺上會易D同原有CV圍爐

契合角色

放開來看.有一些舊角色的設計不合時宜
才有一些"近代"的設計(E.G.砂塚:主播.玩FPS GAME)
新角色便可以塡補這些空間

而我覺得最大優點便昰新CV和人物的契合度必然高
CG附聲角色都是
角色>角色特性>故事>P們自由FF>找CV>少量修改設定
所以很多角色附聲後 會有
-聲音同角色印象中不合/棒讀
-初附聲聲音和後期聲音不同
-CV和角色有極大反差 反差萌
-附聲黨棄推
等意見

但如果找CV和造角色是同時 或CV比角色 更早出現(類似本家)
CV>角色>角色特性>故事
角色度身訂造,CV便更能發揮角色(本色演出),減少不少落差
台本/角色設定亦不需要有改動

背叛玩家 ?

有很多卡,都是初期未有,後來加上靠著各P努力而贏得附聲的
例如:芳乃、志希、文香
雖然角色特點是一個因素,但更重要的是P們的創意努力熱情以及他們對角色的仔細體會
現在角色性格造型未見.故事未見 就己經叫你張口呑下 打EVENT喇 實在有些強人所難

遊戲的主人不是P 而是"P們"
有可能新角出現後,合你口味
但對於一些"就黎附到聲/己附聲"的P 資源分散了(EVENT UNIT 新曲)
本來兩年輪到一次EVENT 年半輪到一張SSR/SR
但現在因為強推新人,而無了期等待,這様公平嗎?

本來説好的各屬頭三附聲 人氣高/UNIT花式附聲
經過今年直接附多左新人,會否有變呢,這會令不知道投附聲/現有角色的P (_____)不安

==================================================
夠膽你月尾出埋FES新人 我即刻今個月唔課

最後對新角們補充一句

我就算餓死 都唔打GROOVE EVENT 真香
以上既P都是有既!平日少出聲only
出…出現了…
added
Re#657 太長唔quote

關Groove咩事
ありす
笨大喺ML 6周年前夕Del咗 Greemas 個網,真係多謝晒呀

暫存:

https://web.archive.org/web/20190119043021/https://www.bandainamcoent.co.jp/cs/list/idolmaster/million_live/
呢位清看來有點狀況外

就是新角在CGSS Groove活動預告中…

直接付聲登場

快去聽
so pk
呢度有無IT手足可以backup返個archive
其實第四次總選之前
邊個附聲同總選邊推邊個出嚟冇直接關係
亦都冇所謂改變左玩法
係第四次開左先例先有班人老奉覺得要俾冇聲角上
希望新角色既魅力能夠說服我狗衝event
夢見真係正既,有人沉船唔出奇

大橋巨都沉左
相信實有

之前三個都唔錯,但樣都冇得睇下
多謝CY咁既炎上商法
呢個post回復優質討論
鯊魚咀
個po啲手足終於上返水
你加推未
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞