THE IDOLM@STER綜合討論區[229] ???「Come to C3 please 」

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
原來打邊首唔係隨機㗎?
我淨係知出新歌而第一日又冇打嘅話第二日就必中
特別日子會固定歌(週年 琴葉回歸 )
新歌event完左後日都係固定新歌
真係玩嗰啲過幾日就加推啦...
DD真係好嘔心
Cy baba挑戰空降附聲idol响cg,作為有無聲擔的P點都要講兩句⋯(知道係邊個既人應該唔少)

有從一開始就有玩moba cg既人都知道,所有idol一開始都是冇聲的。本來一眾csl靠自己既想像、2創嚟補完這段空白,相安無事。有事既只會係你既銀包。

由第一屆總選開始、cd debut、附聲總選、動畫突擊⋯搶奪聲帶似乎慢慢成為左無聲P既使命,他們開始不滿於本來用想像來填補既空缺,用盡一切方法去讓角色知名度提升,為的是讓更多人支持無聲偶像,壯大聲勢用人氣令營運不得不附上聲帶。

例一:

估勿論是否合乎常識(反正p 99%係csl) ,這些對moba p來說是一個切切實實的produce手段,讓人們認知自己的偶像,繼而讓營運注意到,又或產生更多支持者。
因為要附聲,要不,就讓營運看到你擔既(吸金)潛力作突擊附聲;要不,就靠總選舉。

總選舉由人氣投票變讓椅子附聲活動這個先不談,最起碼,它確實讓無聲P看到一線希望,自己努力有機會獲得回報。

例:附聲選舉飲恨後終極反cap王第四屆cg塩見周子

我講咁多前置想帶出什麼?過往,就算你係用古怪tag、變態圖、裡取引(ちひろ)、收買附聲黨⋯P都係要附上一定既努力,去讓擔站在燈光之下舞台之上。就算是親生女,都有需要p力既時候。你能想像初期卯月明明是信號機,但有半年時間完全沒有n以外既卡嗎?

俾信號機更快R、SR化既天使和肉

今天營運做既野就係將「我就是決定一切既神」這件事極度表面化。大家都知營運能左右大局,但沒有人會喜歡由營運自己將這件事表現出來,尤其係以極度不適切既方法。為什麼自己擔連SSR都沒有,但那傢伙有聲,有歌,受人注目?我投下的金錢就是為了讓營運幫這傢伙出道嗎?我不做P了,Jojo!無聲P們的努力就像被人一下子賤踏至不似人形,而且是被2個本質都摸唔到「新人」。換個說法,我能夠接受智絵里輸俾楓楓,但我不能接受輸俾se____

中之人おk

反之亦然,夢見同鯊魚妹首先在moba出道既做法就好好多,今時今日他們已經累積左一定既noise,如果今次cgss係佢地反而唔會引來太大反彈(雖然無法避免)

(活動一開始大家就會知道會不會同時聽到多三把聲)

credit: morikinoko

不過講左咁多廢話都唔會改變d咩,而且點睇今次營運都係特登,佢已經成功引起炎上話題,炒返起最近嚴重缺乏新鮮感既cgss。而且cy很清楚,你們全部都是王境澤。

如果你睇完我廢文,多謝你寶貴既時間,我都要回家升眼鏡親愛度了⋯⋯
鯊魚同夢見我本身覺得總選有能力一戰
巴一本身先前幾迷夢見
Agger

想知巴一回歸初心未

第6回時營運點駛橫手記憶猶新不意外
但當時對象係超級人氣角楓楓, 眾望所歸, 大家都冇乜意見(唔?mio P?)

今次有2個得黑影連樣都冇嘅, 突然跳過附聲一步直接有歌, 有人難以接受可以理解。借巨巨一句「傻嘅唔係營運, 而係覺得咁都仲追落去嘅我地」如果真的無法接受, 而你擔同你嘅感情無力留你, 或者就係放低嘅時候了。反正咁不堪嘅話遲早會自己摺埋。咦好熟, 而家9月?

6th後變態(入佢數)要為CG注入新活力與年輕化去對抗日益增加嘅其他團體嘅目的顯而易見, 剩低兩個影可能都會相同手法處理, 拭目以待。香嗎?
知道各位可能對CY依個做法覺得不滿。。。

但係!!!唔好唔記得CY今日係ゲスト加多左五個枠畀大家放更多idol!!!等各位唔使特登online轉idol!!!

順便係到R個FRD : 365351530
真香
add咗大佬
沙里奈
千秋
成件事最搞笑係啲台仔 真係當左cy係老豆
而家有事就話笨大有最終決定權 所以cy冇錯 笨大錯曬 邊邊提7個新人嘅企劃根本冇人知
cgss免費十連又唔見佢地話笨大有最終決定權

利申:反笨大
講到尾就係覺得唔公平
以前總選唔夠人氣都叫心服口服 今次呢2個新人係連圖都冇就附聲
呢個真
嗰班友係純抽水
睇都浪費時間
宜家個問題係CY呢個營運改變左玩法 自然令人唔服
由舊game計起(CGSS之前) 本身隻game冇角色有聲
有聲主要係由玩家係總選推出黎 前列既9個 每年總選都會揀3-4個附聲
之後因為動畫亦都令大量角色附左聲 但呢個唔太大影響
CGSS出黎之後都有唔同種類既花式附聲 但都令人接受到 唔會反感

直到今次
佢夠彊推2個新人直接加聲 完全改變玩法 係咪當舊有果班透明
舉個例
踢波都分唔同組別 甲乙丙丁
你想升組別咪組隊勁既球隊(課金買人, 自己青訓勁人出黎)
總會有個規矩係度 你想達到目標就諗下辦法整強自己隊波
但宜家協會同你講 有2隊新波 乜理由都冇就直接入甲組 比你服唔服?
講到尾就係覺得唔公平
以前總選唔夠人氣都叫心服口服 今次呢2個新人係連圖都冇就附聲
唔係因為營運個邊想主力推兩個新人?

其實我都唔係好知佢點決定邊個附聲先/出道/出碟先...
宜家個問題係CY呢個營運改變左玩法 自然令人唔服
由舊game計起(CGSS之前) 本身隻game冇角色有聲
有聲主要係由玩家係總選推出黎 前列既9個 每年總選都會揀3-4個附聲
之後因為動畫亦都令大量角色附左聲 但呢個唔太大影響
CGSS出黎之後都有唔同種類既花式附聲 但都令人接受到 唔會反感

直到今次
佢夠彊推2個新人直接加聲 完全改變玩法 係咪當舊有果班透明
舉個例
踢波都分唔同組別 甲乙丙丁
你想升組別咪組隊勁既球隊(課金買人, 自己青訓勁人出黎)
總會有個規矩係度 你想達到目標就諗下辦法整強自己隊波
但宜家協會同你講 有2隊新波 乜理由都冇就直接入甲組 比你服唔服?
咁個兩個新角色會唔會比人屌到反皮

其實我有時都覺得自己推既人氣/戲份一般.....我自己鍾意及川雫, 拓海同早苗但唔見好多人討論 可能唔係大家鍾意個TYPE

角色有冇罪就真係因人而異
CY推佢出黎 個聲優同角色自己控制唔到架
睇下班人會反CY定反角色囉 不過通常個角色特出啲
過一排班友就會反住推

至於角色人氣始終有別
但絕對唔好因為你鍾意個角色比你感覺冇人氣而放棄佢
差在未出聲話捧邊個邊個
禮物盒有80000石左右
諗緊抽唔抽曬去 升埋親愛度刪game
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞