有智庫倡全面開放本港私家車過港珠澳橋

40 回覆
25 Like 1 Dislike
當年澳門人可以珠海買樓過100萬送牌
最後都Cut左
遲下仲有深中通道
到時兩條橋一對比就好笑,深中通道所有大陸車都行得,分分鐘同虎門大橋一樣咁旺,港珠澳就成條橋差唔多空
渣車渣得安全渣得慢少意外發生會變做馬路炸彈係咩原理?
香港車過澳門口岸車場(ZMA 證)又無配額,張禁區紙幾乎畀錢就有

要就研究吓點放車入澳門/珠閪市區啦
廣東省不嬲都話單向,佢先唔會咁易俾大陸車南行。
驚你喺班馬線撞死人,唔係就兩個街口就扣夠分停牌
放入珠海市區有可能,分分班佢仲急過你,但澳門唔得啦,太細啦
其實可以移一格,將東停車場減價及/或時租,並開放即時入場。非配額車可以12小時前預約,收費形式限時准入市區。就可以控制了
其實我覺得應該開放入市區既一次性配額俾普通人,你驚塞車可以限額限時離境冇問題,但唔好吓吓都要開公司投資先可以申請,永遠都將普通人排除在外,真係好不爽
係,起碼我有兩地聯繫,兩地有物業/家庭呢啲都有交通需要
深圳彎口岸咪係
澳門市區?
貼錢俾我都唔入
深圳好似研究緊喺起多條橋去珠海添.....
邊個係啊爺?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞