有智庫倡全面開放本港私家車過港珠澳橋

40 回覆
25 Like 1 Dislike
http://news.tvb.com/story/566d0ade6db28c273c000001/5c6934e8e60383f43bbe1210/

呢排咩事,咁多咩智庫組織要政府放車上大橋,想逼爆香港啊班仆街
話就話大湾区,其實港珠澳橋同后海灣橋使用率就不足
佢未開放支港車輛互通緊係不足啦,但一開香港即死 兩難局面
本來兩樣都唔應該做,個「兩難」陷阱係政府挖畀香港踩,sunk cost
支那逼香港起咁多基建,作用就係咁
先唔好話放班蝗落黎有幾恐佈
淨係放班澳門狗落黎揸車都夠得人驚啦
澳門地區開車最高退速都係80(西灣大橋) 一條高速公路/收費站都無 同香港道路環境完全唔同
澳門開私家車可以話係好安全 因為開得唔會快 經常塞車 又無highway 一年都冇一單私家車意外導致死亡 自炒到冇左條命既都係電單車
所以放班澳門狗落黎香港開車真係馬路炸彈
利申 澳門生活過+開過車
阿爺一定唔比淨係放香港車上去
想洗高個使用率
先比少少著數香港,遲下連本帶息拎返你
過幾個月就話要平等互惠 放曬啲左軚車入港
諗起90年代果班香港廠佬
我覺得放澳門車來香港機會一定大過放大陸車,一來香港人冇咁反感同埋澳門車數量少,同澳門互通分分鐘澳門人反對多過香港人反對
宜家香港車去澳門咪又係要停停車場

港珠澳park & ride
揸車去都要轉車
你覺得會畀淨係單向?
唔係玩針對 澳門狗落香港揸車真心危險 一定多馬路炸彈 成個澳門都比香港易揸好多 放香港車入澳門 澳門狗除左驚會更加塞車同更加無位泊車 都唔知仲驚乜春
到時成個馬路都係L佛,大霸
條橋無人用回唔到本
係就好呀,星期六日去行大運
多數都要等價交換,之前珠海市長話可以但記者問詳情佢就叫記者問返港府,有機會就係交換條件港府唔肯。
就連常規配額都要10:1啦
放單牌車過去一定會有數量限制同條件,唔會俾你周圍去。如果一日幾萬架入珠海,珠海實塞到仆街。深圳都有只限深圳市區既香港單牌車,不過數量小到我見都未見過。

就算真係做頂多又係行自駕遊果套,不過手續小d咁解。
條橋係支那逼香港起既,咁佢明知香港唔會大量放大陸車入來ga la,但又要求對等,咁條橋就注定冇人用超級大白象,好心佢地就唔好死要臉啦,單方面開俾港澳車好難咩,同埋成個廣東咁大唔一定剩係去晒珠海,驚條春咩
係咁易搞,一早就搞左啦。
澳門入橫琴單牌都係得千幾個配額,仲要勁麻煩。
我支持單牌可以上去,但如果要等價交換就不了,單牌好大機會唔會俾你成個廣東周圍去。
如果係珠三角買樓送牌
一黎解決香港年青人上車問題
二黎支持內需/珠三角樓價
三黎多左車用多收橋費
何樂而不為

定係想條橋小人用,導致管理公司蝕錢,加上維修保養,最後珠海/澳門公司蝕錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞