麻將愛好者入-中庸麻將與舊章麻將

106 回覆
38 Like 7 Dislike
好多而家屋企打既麻將
無論係一番起糊定三番起糊
都係以打舊章 (又名清章) 為主
特點係番數較少

[根據wiki香港麻將既講法]
「二二制」年代
多以「雞四」為主流,即雞胡(0番)作為起胡,4番封頂。多以唔打花、「二二制」為主。「二二制」是指混一色、對對胡計2番,清一色則計4番至5番。筆者對「二二制」年代計番不太熟悉,未有作深入分析。

「三三制」年代則較近年既打法。現時常用既「三三制」係指混一色、對對胡以3番計算,而清一色則計7番。而隨著愈來愈多人打花同及「三三制」的引入,令舊制「二二制」的4番封頂制度嚴重失衡。

當無花又計1番、正花又計1番,令4番封頂太易達到。有見及此,加入清一色為「雙辣」打法,封頂番數上升去到6番或8番(有人打456或468番)。同時為左避免雞糊牌泛濫,而加入「起胡制度」,初時為1番起胡。後來變種逐漸演變成2番、甚至3番起胡既玩法。

以下以香港麻將番數列表

1番
無花 正花 門前清 自摸 三元牌 門風/圈番牌 搶槓 槓上自摸 海底撈月花么

2番
一台花

3番
對對糊 混一色 花糊

5番
小三元

6番
小四喜

7番
清一色

8番
大三元 大花糊

10番
間間糊 槓上槓自摸 字一色 清么九 九子連環

13番
天糊 地糊 13么 大四喜 18羅漢

而世界麻將大賽既計分方法
就比較似新章
計既分數好多種類都好似港式台灣牌
以下為中庸麻將的得分款式

門斷平類
平和 ﹕ 5 分 門前清 ﹕ 5 分 斷么九 ﹕ 5 分

清一色類
混一色 ﹕ 40 分 清一色 ﹕ 80 分 九蓮寶燈 ﹕ 480 分

字牌類
番牌 ﹕ 每組 10 分 小三元 ﹕ 40 分 大三元 ﹕ 130 分 小三風 ﹕ 30 分
大三風 ﹕ 120 分 小四喜 ﹕ 320 分 大四喜 ﹕ 400 分 字一色 ﹕ 320 分

刻槓類
對對和 ﹕ 30 分 二暗刻 ﹕ 5 分 三暗刻 ﹕ 30 分 四暗刻 ﹕ 125 分
一槓 ﹕ 5 分 二槓 ﹕ 20 分 三槓 ﹕ 120 分 四槓 ﹕ 480 分

同順同刻類
一般高 ﹕ 10 分 兩般高 ﹕ 60 分 一色三同順 ﹕ 120 分 一色四同順 ﹕ 480 分
三色同順 ﹕ 35 分 三色小同刻 ﹕ 30 分 三色同刻 ﹕ 120 分

連續類
一氣通貫 ﹕ 40 分 三連刻 ﹕ 100 分 四連刻 ﹕ 200 分

么九類
混全帶么 ﹕ 40 分 純全帶么 ﹕ 50 分 混么九 ﹕ 100 分 清么九 ﹕ 400 分

偶然類
海底撈月 ﹕ 10 分 河底撈魚 ﹕ 10 分 嶺上開花 ﹕ 10 分 搶槓 ﹕ 10 分
天和 ﹕ 155 分 地和 ﹕ 155 分

特殊和牌類
十三么九 ﹕ 160 分 七對子 ﹕ 30 分

從以上可見
舊章打法偏向番數少
造牌方式單調
世界麻將大賽採用既中庸麻將造牌款式較多
與舊章相比
中庸麻將計分款式不同之處為
門斷平類的斷么
字牌類小三風、大三風
刻槓類中的兩暗刻、三暗刻
同順同刻類的般高、三色同順、三色同刻
連續類的一氣通貫(龍)、三連刻、四連刻
么九類的混全帶么、純全帶么
特殊和牌類的七對子

而呢d牌種對於造牌既難度以及打牌既趣味性都有正面作用
我認為中庸麻將於民間唔流行原因係計分過於複離
如果於現有既香港麻將番數上加入中庸麻將的糊牌種類
此舉有助推廣麻將

若果以世界麻將大賽計分方法與香港麻將計番相比
我地大約可以得到以下對應表

番 分數
1 5-10
2 20
3 30-40
4 50
5 60
6 70
7 80
8 120
10以上 300分以上

例1
對對糊於香港麻將為3番 於麻將大賽為30分
混一色為3番、40分
我地可以得出3番既分數為30-40分

例2
清一色7番為80分

於是
我地可以補番缺少既番數種類
門斷平類的斷么(5分1番)
字牌類小三風(30分3番)、大三風 (120分8番)
刻槓類中的兩暗刻(5分1番)、三暗刻(30分3番)
同順同刻類的般高(10分1番)、三色同順(35分3番)、三色同刻(120分8番)
連續類的一氣通貫(明清龍3番明雜龍2番暗清龍8番暗雜5番)、三連刻(大三8番小三5番)、四連刻
么九類的混全帶么(40分3番)、純全帶么(50分4番)
特殊和牌類的七對子(30分3番)

概念上大概係咁 當然要再研究
我諗可以加埋台灣牌比較合理既番數
例如四歸一四歸二四歸四、獨獨、缺一門、五門齊、全求人、半求人
本身玩開香港麻將,但呢排有班fd玩日本麻將,我學落發現都幾有趣,多好多役型,同埋多d玩方
感覺日麻過於守牌
好多時靠立直一番
好多時會好悶
所以我而家多數打台灣牌
多番得黎有攻有守
呢個post 個目的就係諗緊點樣將日麻台麻有既番
加番入香港麻雀到
等就算打三番起糊既人都可以玩得開心啲
打開三番起糊唔打花八番封頂
其實想知好耐
香港牌既間間糊等唔等如四暗間?
如果係既話可唔可以食單吊出統?
因為問過好多人都有唔同講法
同埋如果冇記錯一台花好似係一番
只係一台花一定會有隻正花 所以一台花+正花=2番 慢慢比人以為就咁一台花2番 正花再另外計咁
唔等於
因為暗刻可以係開槓變暗刻
但間間糊一定要無碰過
開槓閂番門口都唔比
另外一台花個到應該你岩
自從打左跑馬仔真係冇心機打返廣東牌,
打廣東牌手氣差起上黎真係可以on99座足一晚,
摸牌打牌唔知做乜鳩咁
跑馬仔手氣差都可以變下,
槓下牌爽下都好,
廣東牌手氣差,打多兩圈都好難追
原來睇錯間間糊問題
回應番先
間間糊應該係要對對糊自摸
加唔比碰過 開槓都唔比
所以如果食四暗刻單騎出銃
應該只係對對加門清
睇你打咩廣東牌
如果打三番起就真係好悶
但如果打一番起就唔同講法
呢個post 就係加番啲番數
如清龍雜龍混全帶么七對子
等你柒牌都可以玩
做牌唔流於對對糊混一色清一色
增加番個趣味性
但係一番起胡又真係未必有人有心機做牌,
因為4個座埋梗有一個手氣差,
舖舖做一番搞局,
好快就變左個個都做細番牌,
好似冇左廣東牌做牌個意義,
咁不如打返跑馬仔
跑馬仔冇運仲慘,
牌悶都仲要輸錢, 香港牌爛極都可以守 自摸都冇咁痛

跑馬仔連守都冇得守。
唯一優勝就係可以話停就停到
廣東牌好玩既地方就係有得守(尤其3 翻起糊)
變咗好留意對方做咩牌
成張檯傾計交流多好多

跑馬仔呢d幾乎只係鬥快我不如玩三公好過啦
其實都唔會既
打台灣牌都無幾番起糊
但啲人都會做到大牌

就算三番起糊
如果好似上面我咁講
加番斷么般高缺一門五門齊七星不搭
大家做牌都會做得開心啲
唔會淨係玩混一色咁樣清章呢啲技巧較低既打法
做牌亦較多變
感覺係你唔熟日麻
立直係有翻,門清役又係大啲
不過絕對唔係「好多時立直一番」
你都識講日麻重守,你立直即係叫人收皮,你仲邊有咁易和?
好多情況下,係可以揀默聽陰9你
巴打
喺另外個post 見你對日麻幾有研究
可唔可以講下點樣先會打得叻啲
因為我發覺係台灣牌 香港牌一番起個啲技巧
例如點防人牌 點樣搶糊食
打日麻好多都用唔著
我好耐冇玩日麻喇,之前打番天鳳連二段都上唔番
日麻有振聽呢樣嘢,限制咗你轉章
拎番落雞四其實未必用得着
我拎日麻習慣去打廣東牌,只係早啲決心全力棄糊
神來也新章麻雀
其實舊章打三番起會有啲悶
如果加入新章番數打三番起就應該好玩好多
將新章番種加入三番起胡諗法唔錯
不過有一個問題係新章麻雀一般用加算法計分
如果新章番種套落三番,會用返乘法定用加法?
如果用返三番乘法,就會有細番種類較大地影響收入
例如套用閣下對應表:
5番 60分
中庸兩般高60分計5番, 必有平胡所以加1番變6番
若加上斷么1番便已變成7番
在中庸60分變70分相差不大
但三番牌計法中5番同7番之收入已經有一段距離
呢個係加入新章番種要考慮的因素
巴打有細心睇我篇野
因為我太廢
所以先想拋出黎同大家討論

其中一個諗法係兩般高必有平糊
所以唔計平糊
因為我平時打台灣牌
如果必有包含就唔會計重複既野
例如一條龍唔計老少
間間糊唔外加門清唔加對對糊番數
呢樣都係一樣好值得討論既事

即係好似小三元其實係計三番
但因為加埋兩個三元牌所以平時計小五大八
反轉黎講 計小三元係計五番唔計三元牌 因為必有兩個三三番數

同埋雙般高本身已經幾難做到
再要加埋斷么
其實難度就係缺一門七對子
其中一個推算方法
就係從其他難度相同既牌黎推算個樣款色既番數

同埋我唔係太明乘法同加法係咩
好多謝巴打認真睇
玩開美國麻雀
四番會唔會合理啲
呢個post 就係討論下啲番加落香港牌應該計幾多
其實都係跟番世界麻將大賽分數
至於佢點解咁計 我都好想知個概念
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞