進擊的巨人 114 英文 THE ONLY SALVATION

294 回覆
32 Like 8 Dislike
標題 唯一救贖
艾撚老豆->吉克<->眼鏡佬

Between
好多科學家都係眼鏡佬

艾撚老豆 : 錯的不是我,是世界
同埋今集好撚多表情大頭分鏡
因為tom已經係zeke心目中既老豆,所以子承父業都合理既

話佢貪心怕死
Agger 吉克本來都 9hea
享受 苟且偷生

劇情一下轉得好犯駁
exactly! 成個post得你一個睇得明,
其實即係個故事到依家都冇一個核心嘅設定嚟限制住個故事,
就算如你所講「個個變晒有翼識飛」都唔會有BUG,因為根本就冇設定去限制呢件事唔會發生,
作者喜歡隨時都可以寫完呢個劇情,再後補設定。

感覺就好似柯南咁,一單兇案發生到解迷,最後就話其中一條友係兇手,
再拎一D讀者成篇都未提及過嘅證據出嚟指證。
咁作者其實都係一早諗好晒架,佢唔一早講出嚟姐。

同樣地,試問萊納俾人炸頭之前有邊個諗到巨人之力可以轉移意識,
今集未開始又有邊個會估到吉克個計劃係咩,
冇呀,因為根本就冇可能估到,讀者連最基本嘅設定都唔知。

冇人話巨人呢種講故事嘅方式係優點定缺點,
但我講嘅設定好似從天而降無中生有咁係事實,
作者有冇一早諗定係冇關係。因為我地根本就唔會知。
冇人話作者設定唔係完整,冇人話作者亂加設定
只係巨人經常性出現某個劇情,之後先嚟後補一個從來冇提及過嘅設定。
其實都係
例如
萊納轉移意識死唔去
吉克椎液吸入完 早幾集又話會暈左郁唔到
過幾集又話其實飲左都唔知 只係吉克吹水
咁樣就顯得佢事前舖排寫得無咁好

其實邏輯上唔犯駁都得喇

睇咁耐巨人都知D角色講野,三分真七分假
都唔會全盤接受佢地既說法
不過鍾唔鍾意呢種方法就好主觀既
樓上我仲可以部分同意,特別萊納頭轉移個度
椎液擺明係大話,用來氹啲兵落搭
咁樣都覺得係關舖設事,可能你唔太啱睇用腦漫畫
係 但遲D作者話始巨可以隨意變無腦巨去60米巨 守城/攻世界 直接完場 都吹佢唔脹
咁呢點都唔surprise阿
本身三幅牆都有暗示係一堆超大型巨人用硬化整
地嗚講係60米巨踏平, 可能連普通無腦巨都變哂我覺得係唔出奇

反而我覺得係大家好早跳出來咁講始祖的問題
始祖本身係同不明物trade先變成咁
我覺得設定上講佢係神係無問題
問題係佢用咩來trade, 有咩所謂原罪/代價
上面講個啲咩改變全世界艾人變唔到巨人, 我覺得連埋始祖記憶就會知點解唔得
其實吉克唔係覺得自己艾爾迪亞有罪 而係唔想受佢地係呢個受歧視既世界入面受折磨 其中一幕係啲人見佢係艾爾迪亞人就撥水 重有佢亦師亦友既前輩都係因為佢身分先有悲劇 姑勿論佢地係咪有罪 艾爾迪亞過得痛苦係真

佢地無力對抗成個世界 只好用咁既方法逐步減卻返族人既痛苦
作者應該點都諗好大概,唔會諗到就加新設定嘅
不停彈新設定個故事好快炒車,
宜家呢啲「新設定」我覺得係將原本嘅大設定愈拆愈細,
但點拆都唔會影響最終走向同結局
同埋最狡滑係作者成日透過角色去講大話,或者講啲唔講啲
例如今集科學家話可以改基因,之前艾撚講嘅阿卡曼君主論
都係角色a同角色b講,有可能掩飾左某啲野,又可能個情報根本係假,
今次個改基因,首先唔知佢係點研究,二來可以改基因咁成件事冇想像中咁難解決,
呢啲對話提到嘅設定最多信五成,作者一日唔用上帝視角或第三身講出黎,一日都唔可以信晒佢地講野
但我覺得佢會比啲hint出黎,
好似可能阿卡曼就係透過始祖改基因整出黎,
但具體點整,有咩條件,後果,一定唔係就咁搶到始祖返黎就改到咁簡單
宜家佢逐忽逐忽咁show出黎,一定有人會話佢寫爛左點點點,但最後佢全部講晒,一次過show所有真相,成堆人咪又將佢封神
其實講到始祖巨係神真係冇問題
呢樣野我同意
畢竟係漫畫,再天馬行空作者當然有權自圓其說

關鍵係巨人呢套漫畫
一直以黎都有個好重要元素
就係種種謎題都有線索散佈係漫畫各個分鏡
當謎題解開果陣
大量讀者愰然大悟翻睇漫畫
睇得返前後人物邏輯既極高連貫性
令人拍案叫絕
呢個係巨人之所以人氣居高不下既主因

而今次吉克一生既行為同佢背後所依賴既技能 (全體閹割)
翻睇果陣有冇一種過往巨人令人驚艷既感覺?
有冇超強邏輯性連結?
我唔係話佢講唔通
亦並非話佢犯駁
但明顯係冇以前咁好

有人曾經分析過
「既然改變到記憶,有可能消除到全艾族巨人血統」
反而好似冇人估過全體絕育
因為幾乎冇線索清楚指向呢樣野
而且呢個做法比起初代王並非特別高明
又唔係特別絕妙
更加唔似係艾倫想追求既野
就算話吉克係呃左艾倫
但佢搞咁多野,又叛國又屠殺又以身犯險又出賣家人
最後只係想全族絕望最後收皮
咁同馬萊或聯合國既目標又講唔上差幾遠

都係果句
唔係講唔通
但明顯冇以前巨人咁精彩

或者可能 Willy 宣戰嘅初衷大概都同 Zeke 差唔多啦,何況戰鎚家對巨人既認知一定完整個其他人。
其實唔係亂加設定, 一向都係交代得衰
好多重要野都係一野爆出黎冇乜鋪排, 好耐之前既萊納自爆已經係咁
萊納自爆點會係一野爆出黎冇鋪排
威利條仆街係搵帕拉迪島做醜人,將世界仇恨既焦點集中去班島民身上,以受害者既姿態慫恿全世界打柒島民去成就牆外艾爾迪亞人既無辜
講到佢好撚偉大咁
咁講真我唔同意你上面講個啲基因野
因為我覺得上代未必啱, 同埋我信改造會有制衡, 呢個只係開筆, 後面先會解

但你講吉克個目的個度我係幾讚成
其實作者寫到佢面不理世事, 暗計足數
好易會令人聯想佢有大計劃

我so far明佢動機, 實際上都對作者咁寫唔大反感
不過你講個點行為指向, 的確係真
你話威利出得短, 要講就話難啲
吉克好多空間, 佢滲少少真正的人生觀都會好啲
阿卡曼唔係後天科技 巨人副產品咩? 利申唔太記得
講返劇情
而家剩低既真正復權派
除左艾倫
可能就係阿妮
佢老豆似係雙面間諜
但有可能臨尾向個女認錯果陣
其實就係知道復權派收左皮
所以艾倫就算復活返阿妮
都要同佢傾一大餐
先可以聯手打全球聯軍
阿妮單對單就得
打軍隊就唔掂啦
牆內兵團都ko到佢
加上阿撚食埋戰鎚都已經無敵咁濟
所以阿妮作用唔似用來增加戰力
全球聯合軍我覺得唔會了
楝山都講過就完
今次島已經齊哂9大巨
所以幾肯定猿生唔會死,最後一次過俾哂艾倫
所有故應該係天堂島就完了
應該同萊一樣重傷變唔到身但唔死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞