Edifier用家請入

43 回覆
1 Like 5 Dislike
S880DB可以咁用都得,用Volumio做CAS,千零蚊嘢算抵玩

考慮緊Edifier隻5.1
試聽就福仁、黃金、旺電都有
用緊1700bt
好滿意。好夠大聲, bass夠, bt唔會斷, 有remote。
音質幾好的。 七百幾, 絕對抵。
其他兩款冇用過。
有無人用過依隻

【Edifier/漫步者 R501TIII家庭影院音响 5.1电视电脑音箱重低音炮】https://m.tb.cn/h.3FhF44A?sm=cff23d 点击链接,再选择浏览器咑閞;或復·制这段描述¥OforbthuThj¥后到👉淘♂寳♀👈
漫步者最好聲梗係Airpluse A200/100, 不過就預幾千銀買

要平啲算係可以當HiFi用,聽得吓嘅我覺得S880DB最佳,我喺福仁買1380,外型討唔討好就見仁見智喇,個人唔覺得好肉酸,靚仔講唔上

佢最大好處係輸入接口齊,有標準USB2.0DAC, 咁就可以做個窮人CAS,好過買3000蚊嗰啲微型音響,一定贏佢
Thx!
電腦用既話, 用邊隻好, 其實電腦D聲冇DAC 應該都好差
用貴既都未必聽到分別?
至於電視黎講依家好多人都用sound bar, 咁喇叭同sound bar又點比較?
求解答
有DAC多數好過電腦嗰個嘅,一般呢類ACTIVE Speakers廠家配搭好DAC,放大線路同喇叭單元,調教最佳音質,邊隻最好要睇budget喎,如果單純喺漫步者揀,A100大少適合

Soundbar如果同價錢嘅聽歌唔及2.0嘅,睇戲就優勝啲如果有模擬多聲道功能,soundbar好處係慳位,唔使AV擴音機幾隻喇叭,但當然冇真5.1/7.1之類咁好
咁買隻a100同價位sound bar係咪唔夠a100好,但主要睇開Netflix,要soundbar先支援atmos?
睇戲為主買soundbar好啲,2.0ch冇得模擬多聲道,soundbar多單元利用牆壁天花之類加運算會做到,效果去到點要睇你客廳係點,如果駁電視機嘅話
咁想請問 R101V 粗粗地用著先 有冇咩評價
同埋想問佢個音頻輸出口係咪即係可以連耳機用?
我去旺電到試架 尋日買左
有無s880巴打有經驗,
換usb線係咪真係對音色有影響
我用緊usb線 淨係知藍芽同usb差好遠
冇用過聽過唔敢亂評 sor
唔使換用佢條得,0101都聽到,除非開咗人腦DAC
香港算平喇HK$37XX, 歐美賣US$799 連台灣都成NT$19999
一對喇叭唔壞用十幾年好閒, 幾千銀算得係咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞