陪左癡線老母去佢既癡線朋友屋企拜年

284 回覆
5104 Like 39 Dislike
sorry for 1999
是咁的
今日訓醒
老母無啦啦話有人黎我屋企拜年
我心諗又唔係親戚話黎,我又無朋友話黎,關我咩事?前晚仲要收通宵,就同佢講不如唔好叫人黎
點知佢無啦啦陰陰嘴笑,同我講有你著數
咁我就以為係有大大封利是收啦,咁咪拿拿林應承
佢仲強調叫我著靚d,化靚d妝,當時我都無為意,以為佢知我岩收工個樣好殘,廢事殘樣太嚇人
如是者我係屋企化好哂妝,諗住係屋企等人上黎,點知我老母無啦啦叫著鞋落街,話怕人唔識路上黎,落到街,我諗諗下叫停老母,地鐵站附近d居屋,有身分證既都識黎la, 然後發生以下對話

:樓豬 :樓豬老母
:無啦啦做乜要接人既?
:咁做有體面d,比個好印象人
:(覺得有伏)無啦啦比咩好印象人?
:我朋友有個仔,都幾成熟穩重架,年紀同你又差不多,比你識多個人,等你唔好zip jo la

我心入面即刻十萬個黑人問號❓搞咁耐原來你帶我相體?廿一世紀啦都,仲邊有人幫個女做媒人?
我當然叫佢唔好叫人上黎,免得再哂時間,就係呢個時候,我突然聽到老母叫停左個女人,原來佢一早同朋友約好時間會合,咁落到街,咪當睇下條仔點樣樣先走啦,我同老母同佢朋友行行下,驚嚇既事就發生了。只見我身前有個驟眼望落個樣毒毒地,但係都唔算太肥既四眼毒男,似乎係老母個朋友個仔。。。
就係呢個時候,我老母陰陰嘴笑咁同個男仔講左句
’世侄你好啊👋呢個係我個女(英文名),你地可以互相認識下。‘我唯有即刻尷尬咁講 : ‘你好啊我係(英文名),係xxx大學讀緊書‘

我仔細打量過依個人,雖然佢個樣無咩特別,但係一來d打扮完全唔in,著住件裇衫都feel 到成個金鐘m 聚連登仔,二來米7都唔知有無,而且一睇佢個樣就知佢都係被迫。
為左方便,下文我地暫時叫佢做A

呢一刻,我心入面充滿掙扎,一方面唔想比老母支配,但另一方面又唔想令A難受,畢竟佢都係比人逼。
我最終都係決定叫A 上黎坐下,免得令A難受。
咁係上去既途中,兩老有意無意地分開行,好似想撮合我同A 咁A當然係趁呢個機會同我講野
:A :我
:你都係比人迫?
:(點頭)我媽咪成日擔心我嫁唔到人,所以...
: 我屋企都係咁,每次過年就叫我帶女朋友一齊食飯
就係咁,我同A 已經有初步共識夾手夾腳做埋場戲,免得再俾兩老煩。
點知上到去更癲既野發生了,兩老一坐低就叫A入我間房玩下電腦,A就一臉茫然,我當然十分尷尬,但係為左唔再俾兩老煩,我對A稍為示意,然後沖左入房收拾。
過左一陣, 我揮手示意叫A入黎,呢個時候A 個老母突然叫停佢個仔,‘把握機會啦啊仔’

Wtf?係咪癲左?怕我嫁唔出怕到傻左?
入到去之後,我禮貌地同A講當自己屋企就得,然後讓出左書檯比A 而我就坐係床上面玩手機。
A係拎部macbook同ipad既同時,心入面一陣茫然,為左我個癡線老母,我連間房張書枱都要讓比個三唔識七既人,結果連自己間房都無權管理
就係呢個尷尬既環境既底下過左兩個小時之後,兩老叫我地一齊落街去附近食晚飯。食飯既途中都無咩特別,兩老都係一如既往地癡線,無非都係問下我地頭先做左咩,問我地會唔會再約出街。而我亦本住懶理心態,無理佢地,等餐飯食完就拿拿林走搵朋友。

點知A 個老母竟然充滿創意叫佢個仔送我番屋企,而我屋企就係視線可見既walking distance。我心諗咁大個人,係依個位都唔識返屋企咩,咪諗住講‘咁我自己走得啦’我老母突然參戰’唔緊要架,(指向反方向)個邊有個公園,好多情侶係個到拍拖,你地都可以去下。’A 個老母仲係扮哂識做咁早走。

而好人既我同A 講, 佢再唔走就冇地鐵,我會係附近打下躉,叫A 行先。而A係陪我行去公園站既中途就離開左了。
最後再次為呢篇發洩文sorry for 1999
同埋

老母你唔好再咁癡線可以嗎
唔係少年陳浩南同山雞佢地去叫雞,陳浩南扯唔起叫條女嗌完有錢收 果度咩
我老母敢咁做
真係頭也不回就走
自己收拾返個爛攤子
我知我唔靚又殘 但你都唔洗咁直
我信係真
D大人為左抱孫可以好盡
後生就驚你搞大人個肚
大個左就恨不得你即場生一個
樓主老母版:
今日諗住帶個衰仔去拜年識女仔,見佢又入女仔閨房,又同人地食飯,仲送埋人返屋企,開咗個靚頭!叻仔

返到屋企個衰仔又入房鎖門
我喺門口偷聽就知佢又打飛機
個衰仔實係ff入人地女仔閨房搞人地個女
叻仔!
過咗一陣佢出嚟痾尿
我偷偷地望下佢j咩av

我屌?呢個咪係我個朋友張相。。。
痴撚線老母
圖?
家有囍事
y老母版:
囡囡今次好似幾順利,唔知佢有冇攞到人電話/wechat呢
我趁佢去痾屎偷睇佢部電話

電話冇電。。。
果兩個鐘真係零交流?
大家後生仔當識個朋友吹下水都有卦
如果咁都冇嘅話就真係毒得濟
點解冇爸爸?
有幾痴線姐,以為樓主會吃樓主老母個朋友
蒙頭入閘都唔識
棋靈王
好撚鳩呀
其實y性格好似幾好
性格重要過樣啦
有可信度

樓主咪試下真係了解人
好想知之後樓豬同老母嘅對話
等睇Y版
講樓豬係條毒撚
今日老母嘅朋友嚟小妹屋企拜年

http://lih.kg/cjwfnS

求Y TG
咁好人咪當識個朋友 望望下就順眼
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞