想請教下 而家有咩玩具代理商

33 回覆
1 Like 0 Dislike
香港除左瑞華行外 仲有邊幾間?
細個個時有個夢想想開間玩具舖 所以想問吓 有咪途徑可以入貨 同想問吓有冇人分享吓玩具業嘅行情?
萬信:Tomica,Tomytec
DMC:Greenlight,Tarmac Works
淨係答到你車仔嘅資料
推下先 最想知係gsc 個d 同 除左瑞華行邊間有做笨大
gsc咪精英做
聽講瑞華行成日塞人食死貨 同話 d㧗發價話同人地門面d價一樣 咁咪冇得做
想試水溫就考慮下水貨佬,開戶唔洗BR又唔食死貨.(自己搜"模型批發")
缺點係慢貨同即付款.
批發價同模型3巨頭的零售價係有可能一樣甚至更平(急住走貨就跳), 所以打算單靠賣模型賺錢就死左條心.
想賣合金同模型同gsc 野 不過唔熟入面發貨個玩法先想問下有冇其他途徑
先謝過你個建議
新華行
ASIA GOAL
朋友開過
啲代理好pk
塞你吃死貨
即係你想拎貨品A
佢係會ABCD 一SET咁比你
一係要晒一係乜都冇得要
咁就要睇下個價落到幾平先得 有時死貨真係送都冇人要
之前火炭有間叫龍珠島
老細同我講賣既價仲低過拎既價
好似聽說佢識人係日本個邊直接拎咁樣
香港無一間代理會有哂所有模型,玩具,合金三範。所以你一定要識多幾個代理和水貨商,有時a有快貨但貴和少,b有慢貨但平d。再將眼界放遠d, 貨源除左香港仲可以日本水貨,飛機寄過黎。可以想像成amiami訂大單會有優惠價。不過風險高,好野一定有限額,你收太多單隨時玩死自己。
依一行好惡做,半年前預訂d野返黎賣,其實同你買期指無咩分別,利潤低風險高。我已經唔想做依一行了。
大單其實係幾多先算大呢? 但有時訂得太多真係會死 壓住哂d 錢
我覺得偏向搵水貨好似會好過代理
先唔講佢pk, 遊戲規則係生產商推左abcd出市場,代理商係有責任每款都要賣,唔係話佢要點就點,否則人地洗撚佢做代理?然后每個人都買a, 咁bcd點算?代理都係做緊件合情合理既事姐。我反而覺得代理商大細超既情况最撚仆街,派貨成西日派貓店先,dllm…
食到1ctn半ctn係唔錯了,俾張新圖你睇。
gsc土人雷神,你可以1隻隻咁落單,亦可以落1ctn12隻,差別係87%同81%。食到12隻就最好啦,但男性q版公仔賣撚到12隻咩,俾我唔會貪果6%。2月22號就截單,你估吓8月派貨會點囉…
咁睇其實個利潤真係幾低下
呢行不嬲玩銀彈
唔夠彈就俾人收皮
你冇幾十萬cash flow完全唔駛諗
一俾閪客走數撻訂 , 你就玩撚完
黏土人依d系列根本就賣唔起價,如果換成metal build就好少少,不過我落十箱但只收到一箱,甚至幾隻都唔係咩出奇事…另一個考慮因素係好多香港客直接去amiami或amazon訂,個預訂價其實都有85~90%, 同日本公司訂仲有信心過香港d樓上鋪,除非條友無visa卡或電腦白痴。
其實d好d嘅貨都會俾哂d大公司先 係唔係會有呢個問題
可能有依種情况。
例如上面abcd例子,有間大鋪願意一口氣同代理食哂四款,咁代理一定優先俾貨佢啦,下次有咩好野都有優先權,真係咁現實。果d淨係想要a既傻鋪就等下批啦,2046就會派到佢。
大鋪用人流,困綁,廣告效果等方法,會比細鋪更快散哂d死貨。所以依行愈係細鋪就會愈做愈發毛。你睇下肥趣呀模倉果d搞分店。
模倉本身都係細鋪
但佢敢同貓店鬥燒錢咪彈起 ....
勇者
今時今日可以同老翻威玩嘅, 都剩番個幾間了,
不過後生撞下板又確實係OK嘅。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞