電木結他樂理你問我走數走到黎新場

1001 回覆
33 Like 9 Dislike
有人聲錄音野想問

老細有咩想問
各位唔好意思, 呢幾日遲左上水

因為聖誕平安夜大家都唔上堂, 調左黎呢幾日上

Solo 時用
Set low gain high volume and bass
treble 唔郁

如果咁岩solo 時仲係比人遮左聲 就會踩埋gain 2 突出返

咁 pre amp ,eq , comp 個D係咪都要set?

我無eq ,同compressor pedal ,
因為我而家隻tone 已經set得岩心水。無必要再拎多個eq改到自己唔鐘意。
compressor 就多數整厚左每粒音,同加大個sustain
不過無錢。唔駛買住。唔係玩funk 都唔駛買住。冇乜錢
買左隻Jan ray 、Rc booster vers2、Ernie ball 6181 Volume pedal
好撚爽

包膠

無mic
占咪點睇PRS Piezo

如果咁岩solo 時仲係比人遮左聲 就會踩埋gain 2 突出返

咁 pre amp ,eq , comp 個D係咪都要set?

因為我而家隻tone 已經set得岩心水。無必要再拎多個eq改到自己唔鐘意。
compressor 就多數整厚左每粒音,同加大個sustain

我張隻rc 放808 同隻hi gain distortion 後面
隻distortion 同rc 一齊開會好大noise
放大左支strat 前中後pick up 果隻noise

發現原來就咁開rc 已經好好聽 呢隻野幾抵買 又靚仔

我張隻rc 放808 同隻hi gain distortion 後面

個Rc boost 校細啲個gain 再校大返volume 會無咁多noise. 如果頂唔住既可以落noise gate ,Single coil 係易出noise
我用佢clean boost
所以gain 開少,大約9-10點方向
可唔可以教下點 set multi effect
我個部係me80

唔洗擔心, 最近呢季考試我都教左個8級係me80

的確set到我有少少頭痛, 不過避重就輕唔會太難聽, 當然唔好有期望

因為我剩係上堂幫佢set玩過1~2個鐘左右, 我都唔係好記得清楚

但重點係, 呢隻野成部機得1隻拆聲1隻清聲amp sim可以用, 其他唔洗side時間(衰在我唔記得左係咩名)

me80都列入器材評測影片好冇

好呀 占sir
突然好後悔以前點解唔練多d
特別係隻耳

好後悔唔投好d胎

你岩
想問下有無人試過係日本買effect 有個fd係個邊 原本想叫佢幫我運番黎 但又怕會電壓唔啱 我見boss gt-1 個邊都仲有貨 但係入電 係咪唔駛理電壓 新手唔識野

個Rc boost 校細啲個gain 再校大返volume 會無咁多noise. 如果頂唔住既可以落noise gate ,Single coil 係易出noise

好左好多 thank you
想問下有無人試過係日本買effect 有個fd係個邊 原本想叫佢幫我運番黎 但又怕會電壓唔啱 我見boss gt-1 個邊都仲有貨 但係入電 係咪唔駛理電壓 新手唔識野

最多都係隻牛唔岩姐
部野都應該係食返咁多V
同埋依家好多牛都110-220v in
Set聲真係好撚煩
用左手指掃幾年 唔識用pick
一用就鋤爆聲 有冇得醫
Set聲真係好撚煩

真毒留名
今晚冇上水既一定係偽毒
祝大家佛誕快樂
學左結他大約一年,都係玩下自彈自唱掃下chord咁,如果想進步可以有咩途徑。例如學多d技巧?有冇教材啱用,或者邊啲fingerstyle適合學下?
因為自學無從入手
今晚冇上水既一定係偽毒

上水
留名學野

電壓好似係唔一樣, 不過好易買到轉頭
Set聲真係好撚煩

https://www.instagram.com/p/BL_TWQzjVYY/?taken-by=jimmyshum我迷失在這場SET聲游氣
用左手指掃幾年 唔識用pick
一用就鋤爆聲 有冇得醫

渣PICK有唔同力度, 落PICK 角度都係關鍵, 唔好用手指尖練實塊PICK
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞