【專頁:剝削清潔工】繁華的恥辱 香港是這樣對待擦亮她的人

146 回覆
927 Like 11 Dislike
呢幾日睇新聞見到美麗華個清潔工因準備抹窗而開窗導致高空墮物砸死左人被人告而好無辜 (根據警方指,姐係話清潔工唔係清潔既時候借力或者其他不當行為導致個窗跌左,而只係單純開窗個下就個窗就跌)。係,''法律''上佢係要負上刑事責任,但係當時情況下,呢個刑事責任真係符合公正公義? 個窗出事可以係好多原因 e.g.冇定期檢查同維修,但睇返案情並唔係清潔工既過錯/不小心,而只係單純既''bad luck''

睇完單新聞再睇下其他基層職業既工作環境、情況等等
發現好多基層職業既福利待遇及工作環境不為人道

(copy from the news) 外判清潔工人工作實況:
-不許穿制服在外食飯,若在外工作,要找公廁換衫食飯;或在垃圾房食飯。
-垃圾站沒有食水供應,工人要帶2至3升水返工。天氣炎熱,也要飲未煮沸的水。
-沒有儲物櫃,衣物、財物,甚至將自帶飯盒放到垃圾籮底,方便「掃到邊食到邊」。
- ''高溫天氣,但她仍須穿底衫、制服及反光衣三層衣服。烈日下仍穿三層衣服,難道不焗?玉姐直言:「焗架!」她解釋,為安全原故,須穿反光衣;而制服質料猶如膠質、不能吸汗,因此需多穿一件底衫,「如果唔係褲都濕埋!」''
- ''因為長時間帶手套,汗水長時間「醃」着皮膚,引發濕疹,每日至少更換4對手套、飲2公升水、塗上3支雙飛人藥水,才能度過炎夏''
-''辛勞背後,清潔工玉姐的手背至手臂長有因汗水引致的濕疹,尤其腰部及頸部較嚴重,濕疹令皮膚變得痕癢,甚至「拮肉」''
-時薪34.5,只有奴工法律保障,沒有任何額外保障

網址:https://goo.gl/5pk7n8
https://goo.gl/KmVRGG
https://goo.gl/s7UxyW

一眾公公婆婆辛苦既背後,為既就係香港有乾淨既面貌同廁所。
睇完咁多基層苦況,有感而發
當法律條文存在不公義,警犬們所謂程序公義亦只係引導被捕人作出不利既口供,基層人士基本待遇被剝削
This city is dying.

真心, 我好尊重啲清潔工, 支持樓主發呢個post
根本係外判先搞到人高咁低
根本係外判先搞到人工咁低
屌你老味
外判咪賣港共狗董建X
政府帶頭實施
董建華條仆街帶頭搞外判同價低者得,禍害香港20年

工程,維修等多得佢唔少,係香港所有問題既始作俑者
係dying架,除咗班仆街建制你問下飯民為九萬八做過啲乜?
咁一個社會梗要有d 人做底層
而且可能佢地後生做mk
老左做掃地
人地以前幾風流快活食左幾多女
唔通又話你聽?
pish
縮番入去你個波台狗圈啦
咁關乜撚待遇唔好事?

外國做清潔一樣好pay,咩撚嘢低唔低層希望你係假膠唔係真心咁on9
真心定假膠?

隻窗係佢手跌落去,咁點都要帶返去警署落口供

都未正式起訴佢

拘捕=定罪?
香港法例對待呢班工人根本拍得住第三世界
最慘企佢地後面嘅係工賊會
工賊會樣就識做,到要出手改革個陣就企係工人對面,重跟手篤灰
文明社會中賣勞力,厭惡性頂多係搵錢辛苦
唔係做狗做奴隸
受高官,地產,奸商壓榨
活係一個崎型,日日都幾個人自殺但狗官漠視既社會
係外國勞動工作好好pay...唔似亞洲地區咁
做社會低層冇話要連基本保障都冇
香港勞工權益係零
係呀 依個世界緊係有人要負責清潔
但咁樣代唔代表依一班人一定要度剝削應有既權利?
講緊既只係可以正正常常咁有一個飯鐘食飯
世界需要有人做底層
但唔需要底層被剝削
我咁後生都識諗,根本成件事就唔關個清潔阿嬸事,佢只係負責「清潔」呢樣工作,只係抹塵掃地,抹到某個窗就跌咗落去打死人,都係關監管嗰班人事,無啦啦做乜搞到個清潔阿嬸好似殺人兇手咁
有時係街見到佢地要坐地下食飯都好心酸
明明人工唔應該咁低
成班左膠上身變職工盟
平日屌人地廢老
而家又懶正義
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞