究竟學校可唔可以check學生書包?

19 回覆
4 Like 2 Dislike
有冇權咁做?
學校唔比學生帶電話 但聽到電話響 就check哂全班書包 究竟可唔可以咁做
做咩呀 你俾老師收咗部電話呀?
法律都冇話你一定要守校規架
聽到啲學校咁樣好on9
除非係警察搜身,或者持有法庭搜查令,否則無人可以搜你書包
好似學校條例有授權校方行使某啲權力
聽聞 唔知真假
之前我個校長講過

除非有足夠理由例如有同學唔見銀包電話或者攜帶違禁品 一般學校唔會任意進行突擊檢查

因為咁樣做係唔尊重同學的隱私權同埋會破壞學校與同學之間嘅互信關係
如果電話係違禁品 學校搜書包 道理上係冇錯
樓豬小學生
法律都唔洗你著校服返學
但如果你唔合作就會通知家長
結果都係無分別
喺上課時間行使家長嘅權力
但唔係法例授權,係家長授權
因為係家長送到佢去讀
身無屎咪比佢查飽餐囉。都係有人犯左校規先查架姐。如果覺得私隱受到侵犯咪直接同老師講。 大膽D。講出黎。 班老師成日似住學生唔識反抗就打橫行。
搜親書包都係有人唔見銀包
開學個陣本手冊咪有個位要家長簽名..
個位咪寫哂校方可以做乜乜乜
但無位比你圈唔同意
學校行政手冊
3.6.4 學 生 不 當 行 為 的 處 理

3. 搜查學生及其財物

a. 基本原則
學校教師在上課時間擁有的權力,跟家長的相同。就學生的利益 及學校的整體利益來說,當家長把子女送進學校時,他同時也把自己 的權力授予校長及其他教師,以便校方在合理及切合需要的情況下, 維護學生的福利和維持紀律。不過,校方須注意「在校內搜查學生及 其財物的基本原則」。

b. 搜查學生的財物
搜查學生財物屬侵犯學生的私隱,該措施只可以在合法及並非無 理的情況下執行。校方如有疑問,應諮詢警務處的學校聯絡主任或學 校法律顧問。校方若在無可避免的情況下作出搜查,並判斷上述搜查 為合法及並非無理,須遵守「搜查學生財物的原則及程序」。

c. 向學生搜身
向學生搜身是一項非常嚴重侵犯學生私隱的行為,因此不建議執 行,而校方亦要承擔判斷執行該次搜身是否合法及具充分理由的責 任。即使校方已取得家長同意,在任何情況下也不得要求學生脫去衣 服或進行光身搜查。如學生反對搜身的安排,即使校方已取得家長同 意,在任何情況下也不得執行搜身。在極其個別的情況,校方認為搜 身是合法、必要及恰當的做法,亦須留意「向學生搜身的原則及程序」。

https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/sch-admin/regulations/sch-admin-guide/SAG_C.pdf#page66
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞