留字「好心人勿將我解下」 中年漢上水樹上吊頸獲救

28 回覆
55 Like 0 Dislike
一名45歲男子留下「好心人,切勿將我解下」的遺書,早上於上水一條小路旁以繩在樹上吊頸,途人行經時發現報警,事主昏迷送院搶救。

警方早上6時15分接獲途人報案,指發現事主在上水金錢路與青山公路 – 古洞段交界一樹上以繩上吊。警員接報到場,發現路旁一輛單車貼有寫著「給好心人,切勿將我解下,請代報警即可」的遺書,相信是事主留下。

消防將事主解下,昏迷送往北區醫院治理。警方於現場有檢獲遺書,初步調查相信事件沒有可疑。

https://hk.news.yahoo.com/%E7%95%99%E5%AD%97-%E5%A5%BD%E5%BF%83%E4%BA%BA%E5%8B%BF%E5%B0%87%E6%88%91%E8%A7%A3%E4%B8%8B-%E4%B8%AD%E5%B9%B4%E6%BC%A2%E4%B8%8A%E6%B0%B4%E6%A8%B9%E4%B8%8A%E5%90%8A%E9%A0%B8%E7%8D%B2%E6%95%91-022300237.html

真係冇好心
笑咗
45歲(吊頸)
中年漢都算好人一個

又唔會跳軌跳樓燒炭
咁樣影響係最少了
人地都白紙黑字寫明唔好救佢
條友真係好多事
係屋同酒店吊又俾人屌影響個價,跳軌又俾人屌阻住地球轉,跳樓又俾人屌累街坊,而家係路邊吊頸又寫紙仔提埋人啦,又俾人救落嚟死一半又可能有後遺症,香港真係想死都冇資格。
早d吊咪唔會有途人阻住囉
要死都要早起身
真係慘
獲救
想死既資格都無 救得幾多次?
都選擇尋死,都唔介意俾人屌累街坊啦
等陣變埋植物人
好心人厚多士
新聞稿又真係無講路人有主動幫佢解落黎喎
淨係報警
香港人扑野冇地方,自殺都冇地方,好慘
點解死都唔俾人死

佢都已經盡量唔影響人
真係可悲
到底有無睇晒成篇文
佢寫「給好心人,切勿將我解下,請代報警即可」
而家個途人咪報警囉, 係消防員將條友解下, 點樣唔俾佢死
好心好到底,係咪應該等多一陣先報警?
勁喎 吊咁耐都唔死
自殺都要玩食字
要由高處向下墮先會
普通人好似電視個d踢凳仔多數係抖唔到氣死
等到消防到先再解你落黎都死唔去
仲有咩好講
已經吊咗一陣
個腦開始缺氧
甚至可能會變植物人
以為自己做咗好事
其實慘過死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞