想知冷氣維修保養係做咩?

25 回覆
1 Like 0 Dislike
我本身係讀mechanical, 下星期有個assistance engineer interview, 上網睇間公司係做冷氣維修保養為主。上網搵冷氣維修既資料都係得D apprentice 要落手落腳做果種,想知其實維修engineer 係做D咩多?
唔駛讀架,我一分鐘教你做冷氣佬,一生衣食無憂!

開始喇,冷氣只有一個問題,就係冷氣唔凍。

1. 睇下開關有冇著,遙控器唔識用,收4百。
2. 泵有冇起動,冇就打開外殼(分體),扭開幾粒鑼絲,插上新電容(成本10蚊),收8百。
3. 如果泵就起動,或行行下停機,如果風扇唔著就換風扇電容(成本2蚊),收8百,再洗下散熱網,5百。
4. 助散熱,洗散熱網,噴下冷氣機清潔劑,收5百。

之後,重點,漏雪種,漏雪種係冇漏雪種先要講嘅,冷氣機係唔會漏雪種嘅。

仲有,半天工作,其餘時間食女。
唔該哂巴打 ,但engineer 都係做呢d?
Engineer或者唔洗,但assistance engineer就要
(正常既咪)聽電話 出報價 訂料/機 約開工
Thanks, 但我睇job description 有draft sketchs,site measurement 等,有無d technical knowledge 要識,因為我上網搵既都係 HVAC design 既資料,無咩係關maintenance 同repair
做風冷定水冷?
我估無定係睇client
如果你未做過答唔到technical野有咩所謂 真係請你入去慢慢學就得
公司咩名
介唔介意留telegram傾, 唔想爆公司名
洗隔塵網
吸去水
樓主u grad
9點:早餐
之後每半個鐘食一次煙
12點午飯
3點下午茶
5點飲奶茶
5半收工
唔明 ,問公司名?
我都係mech仔,遲啲應該都係做冷氣
香港讀mech仲要爛grade,除左做BS都無咩可以簡
Nope
做大樓啦 好地地去做保養做乜
主要就 Chiller Plant /CDWP /CWP/ CT
次一等就PAU /AHU 果d
換下泵 / Pump /VFD 果d囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞