知唔知幾多人靠單程證呃嚟香港?依家有數據啦

109 回覆
266 Like 2 Dislike
入境處連數據都唔敢公開
個資訊透明度低撚到
得個知字
其實貪香港身分證
大家都明
想住香港
大家亦明
但唔好口裡說大支那如何好
又同時貪戀、留戀香港
同埋蒞到香港學好啲禮貌
做返個人
我諗以上三點唔係好難
做到亦唔會冇人反對呢啲移民
但偏偏冇一隻支畜做到
樓主好有心
就黎大陸人多過香港人
呃呢樣嘢
簡直係中國國技
家庭團聚無收入審查根本on9,根本係換血政策黎
無錯。香港人娶外國都要審查先批到個visa 啦

點解要優待大陸仔
外來人口無權公投
已經絕望,幫香港推下post
知唔知點解政府搞免費幼稚園?

雙非果班依家幾大
push
啦蝗蟲呀!
中資 個office多過一半都係講普通話
預計有關嘅統計數字會越來越少
連證據都消滅埋
Lm
只要有一個大陸人拎到身份證, 就會申請埋佢老豆,老母, 成個家族一齊來香港
唔同意
就算真係 有大陸人做到你所講既野, 我一樣會反對

因為香港有700萬人口, 已經太多了
仲要每年收多幾十萬大陸人?? 你想香港逼到陸沉??

大陸移民 咁黑人憎
除左佢地質素低, 仲有就是數量太多
人口密度係另一個問題
香港大可以填海、改善房屋政策
呢啲係支港政府同奸商導致嘅問題
香港容納一千萬人口根本係可行
只係政府刻意拖延同忽略問題
以善待商家
姚松炎:輸入內地人才計劃的首五類獲分配名額行業
首先,圖1是根據入境處向立法會提供有關過去十年輸入內地人才計劃的獲分配名額人數中最高的首五類行業。若以2017年數據比較,第一位是從事藝術或文化行業的人才,一年就輸入了差不多4千人,佔全部的約三份一;而且人數由2008年時只批475人,急升至2017年的3,918人,升幅7.25倍!香港在同期的文化及創意產業增值佔香港生產總值的比例卻好像沒有甚麼明顯的改善,仍然在4.5%上下;最有趣是在文化創意產業內的就業人數竟然也沒有明顯增長,2014-2016年大致維持在213,000人左右[3],似乎藝術文化界須要深入研究,了解該計劃對行業的影響。

事實上,藝術或文化行業屬非常專門而且獨特的行業,傳統藝術家或文化人並不一定適宜透過學歷作為評估標準,入境處在沒有國際專家的協助下,實難以判斷該職位是否在港未能找到合適人才,更加難以確定申請來港人士的藝術或文化資歷的真偽。事實上,入境處就曾在2016年就9宗輸入內地人才計劃申請中懷疑中介機構提供失實資料或作虛假陳述,須作刑事調查,但未知與那些行業有關。[4]

第二位高獲分配名額的行業為學術研究及教育,去年就達到2,340人,而且是一直維持在高分配名額水平,每年接近2,500-3,000人。學術及研究人才一般以博士學位及國際期刊的研究產出等作為評定標準,較為客觀,但今年有報導指:從事「學術研究和教育[的輸入人才計劃申請而獲批人士]持有博士學位及以上學歷的個案有691宗,佔整體9.7%,而非博士、碩士及學士等的其他學歷個案則佔四成。」[5] 報導令公眾質疑這些人才是否符合輸入人才計劃的應有準則。再者,過去十年香港政府長期忽略培訓本地學術研究人才,科研支出佔生產總值一直維持在非常低的水平 (0.73%),雖然去年的施政報告提出增加科研預算,但增加的撥款較少花在培訓本地科研人才,反而大灑230億元作河套區和科技園的基建支出。

https://thestandnews.com/society/%E8%BC%B8%E5%85%A5%E5%85%A7%E5%9C%B0%E4%BA%BA%E6%89%8D%E8%A8%88%E5%8A%83%E7%9A%84%E9%A6%96%E4%BA%94%E9%A1%9E%E7%8D%B2%E5%88%86%E9%85%8D%E5%90%8D%E9%A1%8D%E8%A1%8C%E6%A5%AD/
上海北京呢d一綫城市不幾撚嚴,你班港共狗官我真係屌你祖宗十八代
香港要咁多知把撚呀? 1000萬人??

不如塞夠1億人
人口多咪可以發展多啲野
其實好多高增值科技都可以喺香港做
但一來人材少
二來支港刻意唔做,推啲人材去支那
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞