香港人依家搵工真係要十項全能

311 回覆
3962 Like 16 Dislike
女性優先已經告得佢
點解女性優先?
咁咪低過最低工資
大部分服務業請人都係咁 講到你一定要識文書電腦
到最後咪又係睇你本身工作經驗同interview表現
份工亦都唔撚關電腦事
愈細嘅公司愈要你十項全能而人工又唔係高
Start up都話“有機會”開高少少 “有機會”發圍
Fg果排見工 見識到唔少生存左十年仲係得4個人都冇嘅細公司
一係就番6日萬4蚊都開得出
一係一聽工作內容就知係做哂老細要做既野
老細唔勤力又冇本事發大間公司
想hea哂d野比人做 價又開得低仲諸多要求 抵佢地請唔到人 請都請唔到勁人

大公司反而乜柒都唔洗識
正常叫價 正常番工時間 正常福利
Interview果陣呃下人就入到
奴工處一定係放勞工假(相比銀行假少幾日)
冇雙糧冇花紅
7日年假
每星期5.5/6天工作
就算公眾假期冇正日放(年初一至三、聖誕除夕正日唔放 30日內補返日禮拜四俾你)

黑心僱主老母俾狗屌!
全能到仆街
Chris Bosh
Music grad教樂器400-500$up/hr
真 細公司先煩
Boss Chris
sorry 女性優先
女IT狗
識樂器 有秘書同會計資格 識埋出入口嘢
咁都搵到仲驚
而家啲餐廳仔請個樓面都要開14k啦
點解仲會有人好意思開12k請人
山神黎做都分分撞變山墳
佢呢個唔係勞工處
我試過好多工係頭一年冇果7日添呀
你錯啦
通常只係會俾最低嗰個數
啫係9千
6357 0218
對住啲閪顧住, 呢舖好玩了
香港細公司10間有10間都係閪
所以永遠都只係請到FG羔羊,見識過某行業,10000返六日,紅日要返冇補假
仲立撚晒你啲功勞,你出返黎根本冇野揸手,因為出黎D野個RIGHT係公司
人事又仆街,如果入面有一兩個小人/閪腦細都玩得死你,醒目少少都一早走
大公司見工踩到入去,唔係特別ON9都唔會出事,但人工福利就多數好過
蚊型公司,工作量平均好多,權力分散D冇咁易比人玩,寧願做隻郵輪既齒輪仔都唔想搭隻沉緊但D垃圾仲為緊自保踢人落海既船
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞