【距港僅90km】惠州獲准建核電廠

160 回覆
231 Like 11 Dislike
又毒霧又核霧 chi na
爆炸啊!電腦大爆炸啊柒頭皮!
得唔到香港個心都要得到你個身
唔認做中國人就炸死你班仆街
利申:死都唔認
香港東邊80km水域一堆排污管已經無人記得
共產黨好少俾好嘢廣東,基本上係傾盡全國之力推長江三角同京津冀,可惜冇咩成績(尤其係京津冀)
唔係禁緊咩
又送大禮
廣東核電廠係輸電往珠三角

至於福建、浙江、江蘇、山東、遼寧通通都有核電廠
雄安
係咁整D死豬去日本同台灣

相信東南亞好快中招
北方仍然係燃煤發電廠主力發電
千年大計 千小時既泡沫係咪無左件事
香港核學會主席陸炳林表示,惠州核電廠以大亞灣的第二代技術為基礎,再改良成為第三代的壓水式反應堆技術,擁有兩大優點,包括增加非動能式安全系統,即使電廠停電仍能啟動水泵,為核反應堆灑水降溫,不會出現福島核電廠堆芯過熱融化的災難;另外,美國的三里島核事件顯示,只要反應堆外殼堅固,就可避免核反應堆爆炸對廣泛地區造成影響,而華龍一號就採用「雙重保護殼」,提升承受高壓能力。陸炳林認為,該兩項技術均令華龍一號的安全程度較第二代壓水堆技術高出10倍。
陸炳林又稱,除了惠州核電廠,未來內地興建的核電廠相信很大機會採用華龍一號技術,而英國的Bradwell(布拉德韋爾)擬建的核電廠,亦決定採用華龍一號,反映該技術在國際市場具一定競爭力。

唔係may姐一上台stop左咩

不過,公共專業聯盟召集人黎廣德擔心,目前應用華龍一號的核電廠不多,內地審批過程亦不透明,擔心當中有問題未公布,公眾無從監察,「廣東目前只有惠州核電廠採用華龍一號,不單止香港市民,廣東省幾千萬人民都變了白老鼠,用來測試新的核電廠技術」。
睇到呢個post就知核電根本係洪水猛獸
主要係提醒大家
佢係識自爆
所以先寫自主研發姐
開心!
🤔要起香港咁近係咪支爆果陣拉埋香港死

支那咁撚大都唔搞係要搞香港
感謝黨啦有電比你用啊
連登窮撚最鐘意攬炒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞