【4分鐘都打唔到】連聽筒都唔識拎起 撥盤電話考起年輕人

181 回覆
382 Like 72 Dislike
識用 正皮
唔識用 負皮

【4分鐘都打唔到】連聽筒都唔識拎起 撥盤電話考起年輕人
http://s.nextmedia.com/realtime/a.php?i=20190112&s=10793140&a=59130061

現今是觸控電話的年代,年輕一代未必接觸過撥盤電話。網上流傳一條有趣片段,美國有兩位17歲少年接受挑戰,要在四分鐘內用撥盤電話成功打出一個電話,可惜他們最終挑戰失敗。

片段由巴姆斯特德(Kevin Bumstead)上載,片中的兩名主角是他的外甥凱爾(Kyle)及兒子杰克(Jake),他們都沒有用過這種舊式撥盤電話。

片段之初,長輩給他們一個電話號碼,要求他們在四分鐘限時內打出電話。兩人剛開始嘗試按撥盤上的數字洞,但電話毫無反應,他們也毫無頭緒,花了差不多一分鐘才發覺應該要用手指轉動撥盤,但多數沒有撥出整整一圈去打出一個數字。在接近一分半鐘後,一名成年人提醒他們僅正確地輸入了「0」字這號碼,但其他所有數字都輸入失敗。

他們一直不知要先拿起聽筒才打電話,往往拿起了聽筒又立即把它放回支架上。到超過兩分半鐘後,其中一名少年才提出質疑:「等一等,我們是否要拿起聽筒然後打電話?」

有女士建議他們把聽筒放到耳邊聆聽。時間慢慢過去,還剩下35秒時,少年問:「但是,這些洞有甚麼用呢?」一位成年人回應:「這是很好的問題。」然後他似乎掌握了竅門,嘗試逐個數字「撥輪」,可惜時間不夠,兩人幾近成功撥出電話時,時限已到了。

英國《每日郵報》
新加坡
同叫老嘢用智能手機一樣
等我撥個輪比事頭先再同你打牙骹啦
Fax機應該都唔識用
just for fun 就ok

入面有個留言無講錯
呢d 識黎無用
唔係自動識既咩?

好彩依類電話.其實係世界上大多數地方已經再打唔出電話
其實好多野細個果時未用過都會唔知點樣會識

大個左反而未必
呢啲研究真係好撚無謂, 未用過咪唔識囉, 係咪要由打繩結記事學起呀?
投你老母咩,乜撚都投票
連飛鴿傳書都唔識,現代人真係垃圾
識用撥盤又點?,要用電碼先夠勁
咩研究啫
人地當遊戲玩
成陣老屎忽味
睇下呢度有幾多後生啫
低層職員先要識呢d技能
高層係秘書做曬
咁廢既而家d新一代 應該學識自己整槍整矛狩獵先出黎社會做野
PolyU 好似仲有幾部呢啲電話?
其實俾十分鐘佢哋試,應該可以用到熟哂手
衣家d人唔識轉木取火咁廢嫁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞