做左幾年裝修 想轉行做飲食

32 回覆
1 Like 18 Dislike
小弟做左裝修幾年 依加人工都拎緊師傅價
但最近有個念頭想去闖下 做飲食
西廚入行我見得萬四蚊左右
有冇做緊飲食既巴絲分享一下
西廚通常都係落場,大時大節好忙囉
如果你係想學煮嘢食其實自學,係屋企煮吓仲過引
返工因為日日都係煮嗰啲,不過會練到你速度
搵到幾份都唔洗落場 直踩十個鐘 但人工得13000-14500 同我依加人工差好遠好遠
咁為錢就唔好轉啦
你係鍾意煮嘢食係屋企煮都得
其實我最想係轉環境
唔好後悔就得
裝修唔好做咩?我做sales都想轉做裝修
廿到尾 冇技能
我反而想學裝修
近排 冇人買樓 冇裝修做
做撚到你仆街呀 工時長人工低
冇事千奇咪入行
裝修好做 返九收五 食飯加飲茶有成兩粒鐘 但好悶 來來去去都係做果啲 千篇一律 想發圍又發唔到
有咩門路入行
何以見得 飲食可以
幾錢一工先?
樓主。我建議你唔好轉飲食。我反而係從飲食轉做裝修。我做左三年廚。2年西廚1年日廚。已經做到爐頭位。但係做飲食時間真係太長。完全無晒自己時間。反而而緊做裝修做左年半。一千蚊工。收入又多左。時間又多番好多。可以番屋企食下飯。而且裝修學到既技能真係係生活上應用到。我做廚個陣從來都唔會係屋企煮野食。因為平時番工煮野都煮到夠。無呢個心機。樓主轉行諗清楚
過來人
睇你想玩邊科 油漆泥水鬥木電燈天花打鐵好多好多
近年最吃香就一定係天花佬
日廚我都有諗過 人工好似最低係日廚
諗住遲啲可以自己開間外賣壽司鋪
裝修好做D 吧, 又可以做判頭, 做飲食重辛苦
師兄,我係飲食轉行,想做裝修,讀完cic水喉班,介紹既工種都係做老雜 仲要低出邊個價好多 想入行做裝修/水喉 有無好介紹 本身想留tg,但好少用,唔識用 就算師兄無介紹,但想知多些飲食嘅野都可以問我,大家互相分享 5年包餅,街鋪酒店都做過,多數做酒店
樓主1350師傅價低左d窩 裝修做邊飯?電燈?油漆?天花? 利申我都做緊三行
廚房內,通常最19係 廚房大佬。
會chur你做快手,同埋9成廚房大佬好燥底
咁多範識做哂拿?
人工多d時間少d
轉去人工少時間長
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞