香港機場1號客運大樓翻新 耗資90億 增具面容辨識自助登機

105 回覆
17 Like 104 Dislike
最理想希望會僅以辨識面容就能成功登機,毋須再用護照或登機證

肯定做唔到,AIRLINE點知你有無VALID證件去到個邊入境,如果無,會比人地罰錢。即係CHECKIN個陣,地勤已經要問你拎PASSPORT同埋VISA一樣,佢地係要CONFIRM你有VALID證件入境

又例如大陸出世去台灣 ,同香港出世去台灣,要CHECK既野已經唔同,點可能直接比你上機
可能只限local?
同埋我擔心會唔會係大陸技術 個人私隱問題
90億
執好d啦,呢幾年全球機場都進步。三跑仲要幾多年?
全面監控
最後機會 再fail就會嚴重落後
90億咁黎哂真係ON9,羅黎起多D樓仲好啦仆街
好似會加一條
希望T2改建後唔好成個商場咁
面容識別,樣同id入data base監控更易
但係人手唔加
好似係關唔夠人手運行李事喎
起完都唔係比你住架啦ON9
聽講得南亞人叉仔做
唔使擔心
一定係
因為應用人數,地方,方面一定係大陸最多
tender分又高,又方便send 返大陸點解唔用

支那呢方面技術真係領先全世界
好多機場已經做到自助 check in 寄行李過埋關啦

kiosk 係插個 passport 入去 scan , 冇 visa 就彈番出黎啦

只係最後去到閘口要人手對一下
其實個機場真係唔駛咁靚
加人工請多d人出行李快d好過
加多兩條
最理想希望會僅以辨識面容就能成功[red]登機[/red],毋須再用護照或登機證

講緊喺閘口boarding
check-in 係要照睇證件同visa
香港機場d 環境好冷淡, 好規律化
死板板
無温暖亞熱帶既感覺

另外要翻新先引入新系統, 乜原理
機場感覺上無乜活力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞