想學木結他但係無從入手

54 回覆
6 Like 4 Dislike
其實依家youtube大把新手教學

完全唔怕無source
想學木結他
首先要問自己
想彈乜野先

基本上木結他係分兩大類
1. classical guitar
2. acoustic guitar
(3. flamenco guitar, 不作解釋)

1. 俗語講既"魚絲結他" 主要係彈古典音樂多
特點: 主要睇五線譜 對音色&技術要求係極高 需要有一定音樂理論底子
好處: 結他演奏基礎扎實 基本上想中途轉彈acoustic guitar完全無難度(但彈fingerstyle例外, 因有好多特有技巧)
缺點: 對初學者來說 要花大量時間去學睇五線譜 同 學好基本技術

2. 俗語講既"鋼線結他" 主要係彈流行曲為主
特點: 主要睇六線譜(tab譜) / chord譜彈 技術要求可以好高(e.g. fingerstyle) 音色基本上係以技巧去控制 相對容易過classical guitar 有基礎音樂理論底子(識睇音符時值 數拍子...etc)就可以應付
好處: 容易入手 基本上學識major / minor / 7 / minor 7 大約28個chord 已經可以應付一般曲譜
缺點: 基本上係無正規動作可言(e.g.為要左手mute線 而要左手處於不正規位置) 想轉彈classical guitar 基本上係要由頭執過所有技術
搭枱問,我最近幾個月開始自學,但玩到有啲迷失方向

本身唱歌好撚難聽所以想向finger style方向行,我就直接上youtube搵自己鍾意嘅歌嘅教學死練爛練。

但最近發覺個感覺好空虛咁 咩基本功都冇學就直接彈歌,好似淨係係到死背死彈咁 其實係咪建議從最基本野開始練左先會好啲?
同埋自學黎講有冇話每日最少練幾耐先有明顯效果?因為我都玩得好隨心 有時冇咁忙就玩個幾兩個鐘,有時玩得半粒鐘就算咁
巴打我都自學緊
一樣上網搵想學既歌死練爛練
但對樂理乜都唔識
係咪應該惡補下樂理先
巴打我都好擔心玩落去如果自學會唔知自己係邊個位
巴打你都係玩fingerstyle?定彈唱?
樂理黎講我就覺得睇下你想玩到咩程度啦,好似我其實只係自娛性質咁玩我覺得應該唔洗學埋樂理嘅

但我就覺得自己啲手勢好似好亂咁,為咗彈到個音就算冇乜正規手勢,所以先想問下有冇需要練返基本動作打返好個底先
自學其實冇咩問題,要學一樣野首先要建立你的興趣,所以彈自己鐘的意的歌係冇咩問題,樂理係幫主力係幫你創作,明白首歌的一種途徑,所以開頭並不需要強逼自己學樂理,建立你對音樂的興趣先。

初學的一般以鋼線結他開始,結他需要自己試,一般幾千元的唔駛太需要理會好唔好聲。順你手,順你眼,易按就可以了。
之後所謂的基本功,比較重要的我認為係按弦時的手型,右手的動作,以及拍子。

再定立不同的目標去達至。
搭下嘴先

其實一般新手、自學,最大問題係缺乏經驗同能力,所以唔識分辨自己正確定錯誤,亦冇清晰目標同方向。

例如掃chord同fingerstyle,好多基本功係掃chord時會掩飾左,但一到fingerstyle需要一粒粒旋律彈出黎就會發覺好多問題。

例如音色、拍子、手指獨立性、指法等等。

以上問題其實只要睇睇爬格仔已經睇得出,所以基本功走唔甩的

樂理黎講,想玩得正常又可以同其他人夾到,基本拍子一定要學識先,其他樂理只要你有心學落去自然會接觸到,開頭唔太急的。

最後,練幾耐係睇效率呀。

練錯,練幾年都冇用;練得好,每日都係進步。
巴打講得好中
你一講我就醒起我除咗左手手勢好亂之外右手勾線節奏感都好有問題,尤其同一條線要連續出兩個音以上嘅話就好明顯會疾咗

如果想改善我而家嘅情況其實係咪應該停止練歌 由最基本爬格仔練返先? 同埋有冇需要搵老師教
有d野純文字,大家理解可能有出入

留個tg比你,了解下再比意見

tg: Loooksz
錢唔係問題就直接搵個老師啦
上網學唔係唔得 但會好無效率
無人督促你 又唔知自己現時應該學咩
過多一年半載你就會後悔無好好利用啲時間
買咗結他先
元朗區呀sir啱唔啱
好,唔該巴打
我覺得f310幾好
我都係用呢個
但玩耐左真係鐘意玩
所以花錢換左部
巴打有興趣我可以平放俾你
85%新連書
Tg: https://t.me/wmcyn
由零開始一定要搵老師教基本功、睇譜同結他保養,一般琴行/上網搵private tutor都好快lineup到。
至於樂理,你80歲學都唔遲,但technique既野永遠都係愈早學愈好。

木結他首選鋼線,如果有budget我建議拎6-7k去老通揀支Taylor,個人認為性價比幾好同埋手感唔錯
牛頭角區
巴打有興趣可以tg我
https://t.me/jtguitar
係呀
有d地方自己點睇都唔明
我想玩掃chord同fingerstyle
但我覺得自已掃chord無乜節奏感
例如一重一輕成日掃掃下亂哂變哂重
唔知點練好
可能會係動作手勢問題,又可能係唔熟拍子,你平時點練?
錢唔係問題跟老師學咪得囉
有錢一定跟老師

同埋你睇開小學雞 咪直接inbox佢問佢時間咪得 佢又唔係無收學生
巴打我都自學緊
一樣上網搵想學既歌死練爛練
但對樂理乜都唔識
係咪應該惡補下樂理先
巴打你都係玩fingerstyle?定彈唱?
樂理黎講我就覺得睇下你想玩到咩程度啦,好似我其實只係自娛性質咁玩我覺得應該唔洗學埋樂理嘅

但我就覺得自己啲手勢好似好亂咁,為咗彈到個音就算冇乜正規手勢,所以先想問下有冇需要練返基本動作打返好個底先
我想玩掃chord同fingerstyle
但我覺得自已掃chord無乜節奏感
例如一重一輕成日掃掃下亂哂變哂重

唔知點練好
可能會係動作手勢問題,又可能係唔熟拍子,你平時點練?

練熟一個pattern先,之後先apply d chord落去
平買枝1千新手玩最好
到識揀先買 6-7k其實買taylor真係無謂
建議你古典起手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞