我住大埔睇天鑽

31 回覆
4 Like 11 Dislike
見到好多巴打都係到講天鑽,咁我都開個po講一自己點睇。
大家較多討論就係9分鐘行去火車站呢個位,但其實無論佢9分鐘行到定12分鐘行到火車站其實都無乜所謂因爲住得呢啲盤9成都係坐Shuttle,如果你話坐shuuttle就狗也不屌咁大埔緊最少有十個屋苑係狗也不屌。
聚豪天下、帝欣園、龍城堡、大埔花園、濤滌山、鹿茵山莊、康樂園、嵐山、寶馬山、雍怡雅苑、半月灣同比華利山等等,但係佢地都係有價有市,成交唔係吹出黎。
當然呢啲屋苑車位十分充足唔會好似天鑽咁5户先分到一個,但作為大埔人我係好了解住呢啲屋苑既人好多時都係用的士代步,就算係同區好多時都會坐的士。
而呢個盤對兩種人黎講會有天淵之別。
第一種就係係大埔反工,如果你係大埔區返工呢程shuttle唔算係咩問題,我住大埔中心返大埔區都要坐巴士啦。
第二種出市區做野,如果日日出市區做野而你又想搭東鐵,不過你住上面果推又何嘗唔係要轉一程車丫。如果你返市區又想買樓絕對唔應該買tim la
如果我唔係原本住大埔又係大埔做野根本唔會買,又唔係平得好緊要,但同同區附近既兩個屋苑差唔多價,賺就係賺用二手價買一手盤。對於原本想搬去寶馬山呢類型單位既人黎講係十分吸引。
結論係,對天鑽有興趣既會以大埔人以及係大埔工作既人居多。另外就係大埔既換樓客,係大埔墟啲洋樓依家同佢個價差唔幾,絕對有誘因令佢地換樓。
最後10688呢個價係假既大部分都係12xxx-13xxx。
善用追故模式,分析就係AA咁唔洗要財經台啦
大埔火車站落唔到咪學天賦海灣架shuttle 囉
我覺得ok la 都唔算難行,所以我咪講區外返工就咪買天鑽or大埔啲盤,除非你附近有巴士直到唔係會好辛苦,btw你一轉工又咪係仆直。
聚豪天下、濤滌山、鹿茵山莊、康樂園、雍怡雅苑、半月灣同比華利山只有呢幾個算得上係豪宅,不過你要我再舉例都仲有好多平民屋苑,例如太湖花園、庫江、盈峰翠底、華樂豪庭。
所以我先話對係大埔做野既人黎講無所謂同有興趣,無論你係火車站落定街市落分別都唔大。
都係
大埔啲屋苑式村屋都好多。
住耐左就知,經過行過都會見到,所以係大埔屋苑有shuttle係普遍既事。
咁大埔中心$8000-$9000囉
咁轉工咪仆街...?
真係8千既話,上年買18000果個真係命都比埋佢,大中已經由18000升到12000 呢個盤咁攪都唔知仲會gogogo到邊個位
8000-9000買到大埔中心
係嫁,你大埔出去一定要經吐露港,其實大埔都幾摺。
8000買返間收下租都幾過癮
其實我都對大中有意思
落到8000就正400萬買個500呎爽YU
個價落就梗,唔知去唔去到8千姐,20年樓又係萬二,全新樓又係萬二,發展商仲要咁多盤,唔劈價點賣
天鑽,日日$50來回的士囉多$1500啫!大埔中心又大窗台又1987年樓點頂同價呀!
問題係劈幾多先吸引到d客番二手市場
賣晒咪得囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞