做左日資6年半,你問我答

215 回覆
16 Like 12 Dislike
巴打係咪番mizuho?
口號式嗰種係早幾年日本政府呼籲啲企業要國際化要請多啲外國人
然後佢哋就請啲外國人返嚟跟佢哋食古不化嗰套
除非嗰行好想做or好大公司拎經驗
入到呢啲真係拎完visa好早走早著
咩business
trading又係business
銀行又係business
要有禮貌greeting
おはようございます
こんにちは
第一次見就「初めまして、〇〇会社の〇〇(你個名)と申します、どうぞよろしくお願いします。」

客人必需坐離房門最遠位置(無論開會或食飯)

交換卡片後開會果陣唔好收埋,放響檯面,要順返客人既坐位放
例如:
客人A 客人B

卡片A 卡片B

走果時講 「今日はありがとうございました」記得鞠躬

你要湊佢地幾耐?去邊?
如果係第一次嚟香港
問佢哋港女正啲定㗎妹正
好快破冰混熟
再帶佢哋去㩒鐘仔之後你老細應該會覺得你好做得嘢
裏技w
睇到咁多規矩覺得日本番工文化好撚on9
試過對日本客冇鞠躬比人話我冇禮貌,唔知係咪正常
做咗6年半先得20k
躬一定要鞠
行出行入點下頭
依家越黎越多日資搞mt programme係香港請fg 過日本做野
Google 吓就搵到一大堆
好多時final in都有得飛去日本/外國(雖然通常係支那 )
包食包住包機票
就算最後冇offer/唔要啲offer, 當去旅行都幾爽皮
利申: 去過新加坡in 佢個時比一畢fixed amount 我買機票book 酒店, 我勁慳皮, 最後計返條數仲掙咗千幾蚊
我份工淨係識日文就做到,係咁上下
返9個鐘
1個鐘lunch
依家11日AL,1年加1日AL,頂點15日only
農曆新年放十日
包中西醫
以前試過經jobsdb send cv去RGF,但係都冇反應

同埋好耐之前唔記得tempstaff定邊間agent彈左份做finance既工叫我去in,
in完覺得份工唔多岩自己,就reject左間公司個offer,
點知個agent見我reject offer,就兇鳩我,
話咩「亂咁reject offer小心比人blacklist,日資公司個圈子好細架咋」,有一刻諗過佢係咪唔夠數先咁樣同人講野
見親請engine都係請IT狗
日資公司加人工好差,加200-400蚊咁上下,升職都係1000蚊。
其實都係一日
同老細一齊帶佢地去ISC region 行site

好衰唔衰地方仲要勁污槽,我都唔知點算
唔洗ot?一到6點全公司即刻收工走人?
n1 20K
咪撚使日資呀屌 苦口婆心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞