[習博士] 歷任中國國家主席學歷大比較,習近平是學歷最高的國家領導人

94 回覆
194 Like 2 Dislike
毛澤東:湖南省立第一師範學校畢業

劉少奇:蘇聯東方勞動者共產主義大學畢業

董必武:東京私立日本大學法律系畢業

李先念:湖北黃安2年私塾畢業

楊尚昆:蘇聯莫斯科中山大學畢業

江澤民:國立中央大學、交通大學畢業

胡錦濤:清華大學水利系畢業

習近平:清華大學馬克思主義法學博士畢業

畢業論文

論文導師

200年前搵幾歲做皇帝,今日個位就.......

http://youtu.be/14FUT21wAZw

一句到尾,十幾億人口既支那種真真冇得頂!!!!
點解個論文題目咁唔夾佢讀嗰科咁
呢啲野浮雲嚟架啫
馬克思提倡農村市場化 好似係
法學?
你睇下佢個名先
你當佢係伊斯蘭教咁,將可蘭經當係法律就明㗎喇
早期共產黨領導人全部都係知識分子
戰亂時期班人既學歷係點唔識解讀
但和平時期個班有無料一定係睇undergrad讀邊間
大陸d碩士博士水分極高 領導人個個讀在職研究生跟住搵槍手寫文
我諗起壽西斯古個老婆
又係只有小學畢業
但有個化學博士
唔識讀CO2嘅化學博士
習種講既就係法律
古時d皇帝都要讀四書五經啦,佢讀過d乜柒
最大問題是

在中國做領導人, 根本唔需要學歷 知識, 民心
只需要識權鬥, 將所有政敵 鬥落台, 你就是最大
就你學歷高, 有知識, 得民心都無用, 你唔識玩權鬥, 一野就被人清算

所以古代中國好多昏君 都可以長期做皇帝
因為昏君雖然昏庸, 但識玩弄權術, 成班 王爺/大臣/將軍 都比佢撚狗
古代都是昏君多過明君

通常昏君識玩弄權術
明君 讀得書多, 但唔識權術, 結果被昏君兩三下就處死
即係強仔好快就...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞