Virtual Youtubers討論區(8)

1001 回覆
8 Like 4 Dislike
而家先得閒睇
有冇詳細老任既政策前後有咩分別
好耐之前就話老任既game要係openrec到直播
但係又唔知幾時就冇左回事

所以笹木到底係玩唔到咩game而走
之前好似都見佢玩過八方旅人
呢類咁少事既理由而引退比人負皮唔出奇
算啦 我有我睇人有人黑
大福唔知醒都仲有3000人睇到完場
呢家仲有一堆SC
笹木
https://www.nintendo.co.jp/networkservice_guideline/en/index.html?n
係2013年,原先你只要係youtube上傳左同任記有相關內容到一定長度既片,條片廣告會自動變左任天堂為主,收入都會入任記袋
係2015年之後,任記話想促進社群分享,你想拍任記GAME片要加入一個叫Nintendo Creators Program (NCP)既野
你要揀用單一片or channel 申請
揀片既話30 % 的條片既廣告收益要比任天堂,揀channel 廣告收入要比40% 任記
如果冇加入有可能比youtube限制曝光
但係係2017年9月,任記唔比加入左NCP既人係youtube直播佢地既game

到2018年11月30日
任記唔再反對人直播同拍片,但係要用Switch 內建功能截取或同錄製遊戲內容,單純進行遊戲或未經編輯遊戲既片段都係唔得,

另外,任天堂新規則只係允許創作者透過指定平台進行營利,包括 Twitter、Twitch、OPENREC.tv、niconico 以及 Facebook,但其他形式既營利方式,包括第三方廣告或認證計畫都係唔得。

當然如果你既創作未涉及營利,又唔違反規則,咁就咩平台都沒冇問題。
即係人地純為興趣唔係為份工LO
上面打左段野答你
之前老任有個nintendo creators program
加入咗可以up影片 , 但唔開得直播 (雖然老任好似冇因為呢個原因捉過人)
作為企業的彩虹應該係有加入NCP , 咁企下liver應該都入埋
咁新政策係可以直播 , 只要Game畫面冇vtuber個樣就得
唔理咁多
有萬五正皮就夠
又要彩虹Holo兩邊走了
發起咗80萬sub前唔訓嘅活動,但係觀眾唔訓
大福唔知醒都仲有3000人睇到完場
呢家仲有一堆SC
發起咗8萬sub前唔訓嘅活動,但係觀眾唔訓
SC 8萬先定8萬sub先
笹木咲急上昇榜一下加8000幾人?
係,其實D人好歡迎佢
- 只要Game畫面冇vtuber個樣就得
呢點唔係只係大亂鬥先有既問題?
好似話會令人誤會個角色參戰隻game
係喎
睇返guideline真係冇寫
差最令人期待果個
惡魔翼會唔會太多
係囉
應該加返d天使之類陪下天界的moira大人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞