《時速四百公里》大結局(8)

103 回覆
39 Like 1 Dislike
法醫故呢
打算斬件成為幾個短故 ,然後最後一個故將所有事件連埋一齊。

暫停想法,未諗到最好解決辦法

一次過將所有學術嘢擺埋一堆感覺好似會好悶
你實有方法令佢散發出薯仔文獨特嘅魅力嘅
鼓酒
醉酒停更有獨特魅力
btw 一直潛水追故
醉酒,是為了寫長的文

印象中巴打之前有留過言,多謝支持
仲有投桃報李
我已經睇左幾次 薯仔啲故唔太長一日睇晒啱啱好
咁媽媽係白姬?
蛋牛治無可能一日睇哂掛
無透露,但我的想法係唔關白姬事
要儲齊12個時即係我哋仲有好多文睇
喺薯仔universe繼續繽紛
有口齒
係今年之內完故
不過好唔捨得分仔

感想

首先多謝大家一直留守到至今,與及一直以來各種的留言和鼓勵。

剛才翻查一睇,原來第一個post的建立日期係2017年的10月28日,今日為2018年12月27日,勉勉強強可以當作為14個月吧!

一開始嗰故的構思,分仔的獨有技能係精銳的眼力,過程中會逐家打破四大名門,每一家從中介紹出平球、吊球、放網及扣殺的羽毛球概念。
在最後一戰中,羽分利用自創招式「過河卒當車使」打敗冬音工,取得冬靈美人歸。

在原定想法下,前五大聯盟之所以稱為前五大聯盟,是因為哈叔中途背叛加入四大名門、做出中傷及分裂五大聯盟的事情,因此五家合起來也不能再算作為聯盟,只能用「前聯盟」作見稱。

哈叔及蛇叔的眼睛下之所以有疤痕,就是當年羽丹年少氣盛,誤定蛇叔或是哈叔其中一人暗中傷害聯盟,故此在羽毛球比賽中刻意用上時速四百公里的扣殺在他們的臉上留下疤痕。

後來羽丹查明蛇叔並無參與在其中的關係,深感愧疚,故此在蛇叔最為不濟的時候暗中作出支援,使他能夠成功建立出蛇降用品店品牌;
當初羽時一直訛稱用品店的最初資本與羽丹無關,其實就是想為這件事埋下伏線。

到故事初期的時候,橫抱大西洋巴打提出「古代五音」的概念。我先前並唔知有這回事,一睇之下覺得幾有趣,不知不覺下便加入年獸、古代五勇士的想法,後尾諗諗下直情有埋祖先上身及風水情節等元素。

髮璇這角色的加入,只是寫寫下覺得只有羽分同冬靈會好單調,所以順手求其加到個女角入去....

點知寫寫下就變成依家咁.....

基本上除咗過河卒當車使同冬燕返之外,所有招式都係邊寫邊諗出黎,最後的星爆七頭斬與及棄馬十三步場面有部份讀者覺得寫得唔夠仔細,在此深感抱歉,下次會加緊留意一下。

其實故事中途有八成時間我都寫得好辛苦,每日一更(不計飲醉及重要公事休更外)就好似有一個接近兩小時呆坐在書桌前的負擔,好多時候都萌生出放棄的念頭。
不過最後都「捱」下來寫到結尾,總算是完成了一個責任,做過有「承擔」的男人。

接下來將會完成麵包故結尾並且開始壽司故第二季,請大家多多支持。

如果能力所及,超過咗12個時我都仲會繼續寫
算是對分仔有一個happy ending
見證一個時代嘅結束
薯巴我想問有冇麵包故link?
好似miss左麵包故
羽時結束
我會開新po
好似無見過面包故
非常好,會有嶄新感覺
係囉 麵包故係另一位絲打寫架嘛~~~~
薯女
凱歐詩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞