請人食入伙酒跟住問人夾返錢食飯

21 回覆
12 Like 2 Dislike
話說個朋友話新居入伙,請我哋去housewarming,咁我同老婆咪買定啲禮物同埋支靚白酒去囉。主人家發板叫咗啲到會,我心諗,哇啲食物都幾好窩,真係破費勒,我哋搬新屋之後都要叫好少少嘅食物,請返人哋先。好啦,party之後,返屋企途中突然電話響,一睇原來係PayMe提示:「食物同飲品:$900」。老實講,嗰下真係即刻覺得:「唔撚係啩...」
究竟係我唔識禮儀定係點?我一路都以為housewarming係主人家招呼大家,大家買禮物去賀佢,點知原來唔係。
你冇理解錯
覆返佢你禮物+酒幾錢
預左冇fd做

呢條友不嬲都有少少古古惑惑,每次大家夾錢食飯,佢都即刻話自己碌卡,1715咁上下除6就每人$300
PayMe提返佢禮物同酒機錢
你結婚佢比幾多人情先,不過唔洗估都知唔去冇比
肉撚酸
我心諗,咁小家就咪撚請人過嚟啦屌。
佢有嚟嘅... 行規嗰啲價,合理嘅
覆佢禮物500,酒市值9499
平手唔收你零頭,,27號前過番9000黎,
或者考慮再裝修過
咁都仲係朋友
認真覺得佢哋兩公婆麻麻哋,不過大家太多共同朋友,成日都見到,費事搞到面左左,啲朋友要歸邊咁尷尬。所以諗諗下第時啲聚會佢哋做搞手就婉拒算喇,反面就無謂喇。
咁唔識做既?
班朋友不嬲都係請食飯,其他人就買禮物
咁撚鳩 無fd做咪無fd做 做落去一樣大把事面阻阻
數還數 Send “home warming” 個definition 俾佢
佢再追就話
扣返900 仲差你酒錢禮物錢幾多
想講除非真係好close如果唔係本人覺得自己嘅圈子係有必要整頓下
將來唔好俾任何人失禮自己
師兄高見
食飯夾錢好正常姐,數還數,路還路。

一批friend 上黎食又請,二三四五六批上黎食又請,咁咪好唔掂。

人地又無叫你買咁貴既禮物上黎喎
新居入伙請人嚟食飯
要夾返係咪應該講聲?
真係好似上面咁講d禮物係咪要比返錢咁?
請唔起咪唔好叫咁多人上嚟囉
搬屋冇人叫你請人嚟慶祝嫁
食飯夾錢係正常呀
但係你請人返屋企食飯會唔會叫人夾返買餸錢呢?
同埋以我嘅認知,housewarming應該係主人家預備食物,大家買禮物過去嘅。
外國啲人會整願望清單,屋企欠啲咩(多士爐,咖啡壺,風筒之類),就會有朋友認頭去買。
House warming正路呢,就係主人家請嘅
但係你又無問清楚又唔怪得人㩒你機喎
當學費加買個人格囉,千零蚊算平㗎喇
wishlist 通常就結婚先有
Housewarming gift好睇有幾close
唔close 通常係當聚餐
咁都仲有朋友,都幾利害
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞