荷蘭exchange 住宿問題

44 回覆
2 Like 16 Dislike
2月就去荷蘭
想問下去過/係荷蘭exchange緊既巴絲打點搵住宿?因為學校冇offer住宿 同埋自己想住係city centre 方便啲

歡迎即將去荷蘭既巴絲一齊討論
你去荷蘭邊度exchange?
去邊間? 荷蘭去到先搵住宿都幾麻煩
你去荷蘭邊度exchange?

Maastricht
我一月尾去
但係我個間學校有offer到住宿agent比我

我諗搵定先去既 不過未搵到啱既
因為想同fd住 但依家好少同時有2間房放
我一月尾去

我二月頭去
聽去過既師兄師姐講 經學校住宿agent提供既offer距離市中心好遠 唔方便 所以唔打算住agent offer既住宿
我一月尾去

我二月頭去
聽去過既師兄師姐講 經學校住宿agent提供既offer距離市中心好遠 唔方便 所以唔打算住agent offer既住宿

我個間校網提供左幾間agent
然後填application 個陣佢揀左一間比我
跟住好好彩個間agent啲屋有大部分都好近我學校(佢offer既屋總共有3個唔同地方)
最後用google衛星地圖見到附近有得租單車同有超市 就即刻揀左了

btw點解咁想近市中心

同埋照咁睇你學校個邊冇幫你搞visa? 印象中好似要有住既地方先整到 因為我係個邊學校整埋 所以唔太清楚 但絲打要睇清楚
Hi. 我啱啱sem2去完,有咩隨便問
我一月尾去

我二月頭去

我個間校網提供左幾間agent
然後填application 個陣佢揀左一間比我
跟住好好彩個間agent啲屋有大部分都好近我學校(佢offer既屋總共有3個唔同地方)
最後用google衛星地圖見到附近有得租單車同有超市 就即刻揀左了

btw點解咁想近市中心

因為唔近市中心 買野個啲會唔方便 同埋少啲野挽
所以大部分人都建議住近市中心
雖然踩單車都方便左既
但聽住過經agent既student house既人講
反學校都要踩半個鐘 又唔近市中心
即刻不了

同埋照咁睇你學校個邊冇幫你搞visa? 印象中好似要有住既地方先整到 因為我係個邊學校整埋 所以唔太清楚 但絲打要睇清楚

我間學校有幫手整visa啊
但冇要求我有住既地方喎
其實依家都搵到一個住宿 仲肯俾我同個fd一齊住
不過未firm 同埋應該就得一間房

謝巴打提醒
樓主讀邊個faculty?

Student Hostel 黎講,都係係一個位叫Brouwersweg 100, 離city Centre 踩單車5-10分鐘,所以翻學都係咁上下。

Agent 方面
1. UM official 推介比你係Maastricht Housing
可以揀P Building 同 C building (好似今年有棟新)
Maastricht Housing 係逐日計你錢,乘翻日數,再加啲雜項咁

2. 有另外一間叫 ssh, 就係M building,
斷月計,一定要租到七月頭,但平均黎講每日平啲

其實唔一定要住City Centre,大部分exchange student 都住 brouwersweg, 香港人大多數都係。如果樓主識踩單車(係荷蘭唔識都要識 ), student hostel 會好啲。

出面啲樓要自己搵,同好少租半年比你。除非你有4-5條友好熟一齊租個大單位啦,唔係嘅話就無乜意義喇。

但冇要求我有住既地方喎

謝巴打提醒

樓主咩U

Student Hostel 黎講,都係係一個位叫Brouwersweg 100, 離city Centre 踩單車5-10分鐘,所以翻學都係咁上下。

Agent 方面
1. UM official 推介比你係Maastricht Housing
可以揀P Building 同 C building (好似今年有棟新)
Maastricht Housing 係逐日計你錢,乘翻日數,再加啲雜項咁

其實唔一定要住City Centre,大部分exchange student 都住 brouwersweg, 香港人大多數都係。如果樓主識踩單車(係荷蘭唔識都要識 ), student hostel 會好啲。

出面啲樓要自己搵,同好少租半年比你。除非你有4-5條友好熟一齊租個大單位啦,唔係嘅話就無乜意義喇。

好詳細啊 感謝
不過我既faulty就唔係city centre(應該估到係咩faulty)
你講既Brouwersweg都要踩17分鐘先到
我依家暫時搵到嘅住宿係Brusselsestraat
巴/絲打對個到認唔認識?

但冇要求我有住既地方喎

謝巴打提醒

樓主咩U

你唔係識我呀嘛

Agent 方面

好詳細啊 感謝
不過我既faulty就唔係city centre(應該估到係咩faulty)

其實同student hostel 係一條大直路之隔,你嗰條街係通去hostel 通去City Centre 必經之路,但其實都係係Centre 嗰邊岸。照咁睇你應該係新城區MECC嗰邊上堂(psyc/ law?),想近就搵翻對面岸架啦~

真心女仔日日由hostel 踩去MECC嗰邊係好chur。上年我地都有個係咁,但因為成班香港人係hostel所以佢都係一齊住呢邊。

好多因素考慮
但冇要求我有住既地方喎

謝巴打提醒

樓主咩U

你唔係識我呀嘛

唔識

Agent 方面

好詳細啊 感謝

其實同student hostel 係一條大直路之隔,你嗰條街係通去hostel 通去City Centre 必經之路,但其實都係係Centre 嗰邊岸。照咁睇你應該係新城區MECC嗰邊上堂(psyc/ law?),想近就搵翻對面岸架啦~

真心女仔日日由hostel 踩去MECC嗰邊係好chur。上年我地都有個係咁,但因為成班香港人係hostel所以佢都係一齊住呢邊。

好多因素考慮

我唔係讀psyc/law 不過都係centre對面岸上堂
我會再考慮下student hostel 唔知仲會唔會有位呢
始終多香港人都係一個考慮因素
同埋自己搵好難搵到啱嘅住宿
樓主咩U

你唔係識我呀嘛

唔識

讀埋大
2月去Twente
有冇人去過/會去
好詳細啊 感謝

好多因素考慮

我唔係讀psyc/law 不過都係centre對面岸上堂
我會再考慮下student hostel 唔知仲會唔會有位呢
始終多香港人都係一個考慮因素
同埋自己搵好難搵到啱嘅住宿

自己係好難搵架,又要煩嗰啲水電上網。
有無入到嗰幾個Facebook Group? 會有好多人放租,專租俾學生,但不限於exchange student

我住M building,同香港人part 房,配套齊,算係咁啦
你唔係識我呀嘛

唔識

讀埋大

真係唔識😂仲有咩faculty 架,真係唔識LoL
Medic fac...
唔識

讀埋大

真係唔識😂仲有咩faculty 架,真係唔識LoL
Medic fac...

Hotel Management School

Btw我想問下去荷蘭之前 我洗唔洗申請定debit card or visa/MasterCard? 因為我已經匯左錢去學校account,但要唔要係香港帶埋其他卡去荷蘭?

同埋想問下個邊2月既天氣?會唔會踩唔到單車?如果要搭巴士,可以係邊到搵到相關資料?因為我就咁google搵,搵唔到Maastricht市內bus schedule同price

Thanks巴打
Maastricht u +1
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞