[LIHKG第一次世界大戰]Marvel vs DC

54 回覆
127 Like 84 Dislike
TDK>CA2
Marvel
超級英雄電影都係垃圾
論電影 dc batman系列 真係正既
但係套爛鬼ss影衰曬
劇情唔連續又唔合理
就連打鬥場面都無呢無頭
想走現實路線係要加d魔法元素

電影marvel
漫畫DC
單論電影鍾意dc多啲
Watchmen, batman, Bvs
好似ss咁交代左成班人
到最後打
唔似奇異咁炒車搵醫生上門求人
拍唔出長時間脫變成英雄

ss係dceu三套入面最唔掂

其實都係呢排先睇返
出果排聽過評價已經唔好
但我睇完覺得唔錯
每個犯都簡單交代下令佢地立體小小
亦都因為似英雄周邊故事
又唔可以大書特書因為未必會再上場
跟住打大佬
我覺得簡單易明
其實有咩唔好呢?
利申無睇漫畫剩睇電影

唔好既地方就係:
角色唔立體
似英雄周邊故事
跟住打大佬
同埋簡單易明

再加joker出得咁少呢條死罪
咁都仲唔變袋底泥?

咁多角色比起復仇者聯盟好撚多啦wor

故事都好好撚多
有時老外評價唔一定凖

利申:投左m記
dc漫畫injustice正到
marvel電影好多時太商業好悶
漫畫就好睇好多

兩邊都中意
因為batman投左dc狗
無左新生趣班癲狗
鐘意dc多d
但gotg ds幾正
期待gotg2

以前嘅唔講 剩係講Mcu同dceu
諗翻其實Mcu phase1 都係得im同avengers突出 期餘係不過不失 我自己會咁排
Avg>>im>>cap>im2>>hulk>thor

因為dceu先得三套戲 雖然內容唔係早期 但發展上仲算早期階段 所以我先將佢同mcu phase1比
毫無疑問mos bvs 兩套我都覺得唔錯 mos俾im稍差 而bvs有部分甚至係好過avg 如果佢早幾年上同無左martha個on9位 絕對可以做到經典

但bvs個定位係打civil war 兩者相比就高下立見
Bvs太著重建立個世界但忽略左一套電影應有嘅劇情 講太多同主缐無關但又搶左戲嘅事 令成件事分散囇 剩係一尾想帶啲人出黎
martha位實在太on9 點解兩個一直打到要生要死嘅人 會突然因爲老母同名就唔打? 我真係諗唔通
連基本storytelling都做得唔好
明明套戲個名叫bvs 但其實兩人打嘅場面好小亦佔好短時間 仲要原來只係個過渡 真正係打doomsday 即時令到套戲前後段build up兩人嘅不同/矛盾無囇 如果doomsday係成為兩人化敵為友嘅主因就已經好好多

仲有係宣傳問題 唔明點解tralier就出doomsday
M記cw雖然都有係tralier出spider man 但佢只係錦上添花 唔會影響成個故事
Doomsday應該係成個plot twist黎 點可能一早就出
正如cw唔會一早話係bucky殺im老豆老母
Cw一直都同一個主題 圍繞cap同im嘅矛盾 但bvs去至中段就無左
實在太多太多 m記phase 1可能係悶啲 低b啲 但都唔會咁多明顯而有影響主線嘅問題

至於ss我係非常期待 所以第一日上就去睇 但睇到中後段發覺唔多對路 東一忽西一忽 劇情空洞 人物唔實在 到甚至最後boss戰變身 俾炸彈炸死 真係睇到心諗做乜9
莫講話只係經歷過一日嘅戰鬥 就變左family avengers經歷過咁多都無咁講過啦
Ss我覺得係仲差過thor
Dc想學gotg咁 走另類路線 但處理得太差
Avengers麻麻地
但鍾意x men
每個mutants嘅能力都好正
睇佢地人類vs mutants 關於種族問題嘅睇法

DC有睇 不過唔係我杯茶
BvS老母同名都唔係停戰主因…

又黎

又黎

好似有人解釋過

又黎

好似有人解釋過

老母撞名嗰度一黎憶起batman慘痛回憶,一個孤兒唔會想人睇住自己老母死
但其實真正令佢停手既原因係佢嗰刻發現超人都會好似一般人咁重視親情,什至比佢自己更加有人性,佢一直話超人只係一個alien,唔知幾時會發癲殺哂全人類,但嗰刻佢呢個理由已經站唔住腳
我就完全唔覺Martha呢part有問題喎,反而同期睇civil war睇到個幕後黑手要搞鳩avengers既原因先笑出聲 原來係嬲緊佢地冇對住奧創唱今天我

又黎

好似有人解釋過

老母撞名嗰度一黎憶起batman慘痛回憶,一個孤兒唔會想人睇住自己老母死
但其實真正令佢停手既原因係佢嗰刻發現超人都會好似一般人咁重視親情,什至比佢自己更加有人性,佢一直話超人只係一個alien,唔知幾時會發癲殺哂全人類,但嗰刻佢呢個理由已經站唔住腳
我就完全唔覺Martha呢part有問題喎,反而同期睇civil war睇到個幕後黑手要搞鳩avengers既原因先笑出聲 原來係嬲緊佢地冇對住奧創唱今天我

Civil war政府都濕鳩
Loki vs avengers 政府仲諗住射核彈移平紐約
Hydra諗住殺無數人captain america去阻止
得ultron係iron man自己出事

但單單都怪鳩avengers

又黎

好似有人解釋過

marvel d反派d理由全陪都濕尻嫁啦

又黎

好似有人解釋過

marvel d反派d理由全陪都濕尻嫁啦

一個佐德將軍已經完勝marvel咁多個奸角
CW trinity 不知幾正
自殺突攻隊唔夠marvel正 劇情吸引 不過拍攝太悶

dc狗認同
晒左d好正既角色

劇情吸引都講得出
ss劇情垃圾黎啵
水溝油

dc狗認同
晒左d好正既角色

Dc狗表示ss係睇過最垃圾既英雄片
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞