想問關於it 野

60 回覆
2 Like 21 Dislike
而家坊間實在太多啲名過其實既resources
e.g. 零技術寫app寫web既platform
plug&play 禁下制砌下罐頭app
令好多人真係以為做it就係禁幾個制既事

其實讀一個cs degree 要四年
ive HD 都兩年
白紙fg 出到黎都係乜都唔識
起碼做一兩年先叫有啲skill

我當你最初階既project
fg 一個做backend 一個做frontend
兩個人工加埋都近$40k一個月
點解啲人永遠都覺得上網自學一排就可以做到?
認真答你
-Web
Frontend: html+css+javascript
Backend: 任一backend language, 建議java/node.js

-mobile app
Android: java/kotlin
IOS: swift
Android + ios: flutter/react-native(cross-platform)

Telegram bot: 任一backend language,建議同上

至於數據分析,基礎stat一定要識,可以上khan academy讀咗d最basic嘅distributions先
另外sql同python/R一定要識

以上全部可以上udemy揾course,有免費有收費,即使收費都係100hkd以內,揀d多人讀,rating唔錯嘅,幾practical,有保證

唔計數據分析,其他如果好認真學,由零大概花半年可以做到基本website加app加bot
Thanks bro.
剛開始創業揀啲低成本既起手
你又賣產品又app
坐底成萬
咁點搞
IM 主要做數據分析
不如講吓你識咩 stat model, parameters selection etc...
講到 SAS, R, Python 識到咩 level 先? 係咪全部都由 data management to modelling 都識晒先?
咩都半桶水
我認真答你,我Frontend同Backend舞得掂ge Framework都超過6個,再加埋唔同類型DB,programming 左有
九年出黎做差唔多四年。你想三兩下又Web又App又Bot?垃圾級product 都唔易,想專業級?你自己諗可能性有幾高
少至十秒多至十年都有,睇你低低能能就唔好發夢,疊埋心水去庇護工場啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞