香港人BB嘅年紀已經開始學英文 但係點解香港人嘅母語唔係廣東話同英文

22 回覆
2 Like 8 Dislike
https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/母語
母語,又稱第一語言,為一個人出生以後,最早接觸、學習、並掌握的一種或幾種語言。母語一般是自幼即開始接觸、並持續運用到青少年或之後;並且,一個人所受的家庭或正式教育中,尤其是早期,有相當部分是通過母語傳授的。一個人同時可以擁有多種母語,並且可以使用雙語或多種語言。

依家好多幼稚園 playgroup 甚至屋企老竇老母都已經同班BB(唔計支那腥移民雙飛)講英文教英文
而且中小學亦都有教學生英文 所以符合咗持續運用至青少年或之後嘅定義
但係點解冇人會話英文係同廣東話並列做母語 而剩係將廣東話列做香港人嘅母語呢
大把人唔識啦
問下含大學生先
屋企老竇老母講嗰啲有時真係聽到毛管戙
come here 啦,食嘢喇
喂!dirty呀,dont touch!
真正bilingual既人少之又少
一般香港細路無辦法喺日常自然環境習得英文
刻意製造出離的既學習就已經係第二語言學習
香港可以有bilingual既小朋友 但係唔多
就算讀國際學校令你英文變母語
但你又同時好難學好中文
就好似學輸入法 就算識兩種都會偏愛其中一款
因為出街d人都係講粵語
你叫返從政班人開會用全英,然後新聞報佢地係垃圾會嘈交果陣都係全英嘈,你信我,香港人英文能力會升得好快

因為同人互屌係學語言一大要點
香港人母語係睇你屋企有幾多錢

喺地鐵車廂聽唔少呢啲家長係咁講嘢
好心一係就全英一係就全中啦
又講唔撚到一句完整英文就咪撚咁格硬嚟啦
中英夾雜做壞手勢呀
香港話 = 港式廣東話 * Kongish
香港係official bilingualism, native language, first language, mother/cradle language 都依然係係港式廣東話,但唔係 native proficiency 都可以 near-native / native-like(當然現時香港主流只係達到 professional proficiency)
> 香港可以有bilingual既小朋友 但係唔多
Bilingual同係第一定第二語言或者native與否冇關係,可以分係邊種bilingualism/multilingualism
Eg:
> 一般香港細路無辦法喺日常自然環境習得英文
> 刻意製造出離的既學習就已經係第二語言學習
Formal vs informal; Early vs late; Simultaneous vs sequential; Elective vs circumstantial
> 但你又同時好難學好中文
Competence
> 就算讀國際學校令你英文變母語
> 就好似學輸入法 就算識兩種都會偏愛其中一款
Frequency; domain; additive vs subtractive; compound vs coordinate vs subordinate
有無見過d 阿爸阿媽,自己本身英文好差但死要同個細路講英文
啱啱上完bilingualism要上連登應用?
大撚把。
問個細路知唔知樣嘢叫咩?
How about this?
有時都幾尷 啲鬼佬問我學左幾耐英文
有聲
Nono呀!
講普通話順好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞