重睇完hxh蟻篇好失落

39 回覆
22 Like 29 Dislike
想當年我係real time追漫畫,近排見Netflix有hxh先第一次重睇蟻篇。。。

一次過睇真係差好遠。雖然入左皇宮之後有啲拖,但我好鍾意佢每個角色既性格都好突出,每個角色我都好鍾意

王vs會長實際打鬥過程唔算好睇,而且我覺得呢場唔係重點。成個蟻篇重點係人既惡意vs蟻既人性化
會長佢地贏得好唔光彩,基本上成隊討伐隊係輸哂。 睇到蟻王死左好失落。。。人類真係好邪惡

每次睇完一個arc我都覺得好似同入面啲人物一齊經歷左好多野咁 (好on9) 我諗要抖一兩日先可以開會長篇

(我知蟻篇呢個topic係月經,但真係想呻下,我身邊已經冇朋友重會睇hxh)
會sad豬 王同盲妹相處之後 最後變得有d人性 冇之前咁屈機 生物頂點 睇唔起人類 秒殺

睇到哭jor
一年起碼重溫一次嘅路過
其實係呀 到後期感覺佢想草草了事咁
我咁幸福真係可以咩?
我蟻篇係睇基路亞sad啲
你平時一定好少睇書
成個蟻篇重點係人既惡意vs蟻既人性化
睇到呢句真係笑撚咗
我真係好耐冇睇書啦 有咩好推介
龍應台嗰啲叫春書啱你架啦
我都想重睇,邊集開始係蟻篇?
如果喺netflix睇就係season 5, 如果喺出面咁多季加埋就第76集開始

快啲睇啦
基仔真係sad 小肛條垃圾 唔當基仔係fd

講咩都唔入耳

最後大肛斷手 終於變得到凱特一樣 基仔個樣sad jor 睇住自己個fd 痴撚左線
講真 想知有咩高見
屌完俾埋答案先
唔明咩係人嘅惡意
唔通唔識念嘅人就唔可以靠其他方法打敗識念嘅生物?
可以
但嗰時成個氛圍係念能力1對1對決
無啦啦打唔過人 搞個炸彈
整到好似兩個人空拳比武 打唔過人就拎枝槍出嚟射死人咁
無話啱定錯 係蟻王低估咗人類啫
感謝巴打
好撚似刀劍個D 00 post
我都覺得可以呀
係我睇緊嗰陣覺得蟻王佢地由一開頭唔當人命係一回事,到後期成長左,尤匹同飛機頭/煙佬識英雄重英雄,蟻王發覺強大才能係可以用黎保護弱小,開始有人性。
反而好似宰依洛細個身邊既,或者之前會用薔薇呢啲咁無差別殺害無辜既武器黎打仗既都係人類,係真心不懷好意
凱特先最撚慘
小岡真係完全受唔到壓力 好自私 完全無視基路亞
蟻篇入面有帶出人類社會嘅荒謬
同一個城市入面有人可以因為好命而唔需要努力就衣食無憂;亦有人每日賣命都不得温飽
王天生比人類有更高嘅智慧
喺軍儀連連落敗後亦反思過『強』嘅定義
遇見會長時談及自己管治呢個世界之道時承諾會成為一個仁君
只係當中條件之一係佢會視人類同其他生物一樣都係其中一種食物

會長所指嘅人性嘅惡係人類需要特權
公平與否wfc
留名睇高質答案
利申: 鄉下仔
亦都好真實
王本來以為會咁"強"既人就係人類既王
但佢唔知人類玩既係手段

所以會長都有一下感嘆話佢自己都唔想打
由佢知王保護小麥同佢講點管治開始
人同蟻既立場已經互換左, 人變左奸, 蟻變左好

王本身想做大愛撚唔想同佢打
會為左迫佢就利用佢真名 引佢既私欲出黎 (奸)

最尾會長自爆講人類既惡意, 話王根本唔了解人類其實係冇錯
幾強既人都可以用手段搞掂 (炸彈) (奸)
統治人類既人唔係王想象果種實力高強既人

蟻篇最痴線就係中間兩邊既立場掉換左
人本身叫出師有名去剷除蟻, 但發現蟻唔係真係咁仆街都照趕盡殺絕, 你已經唔知人仲算唔算係忠

其實小岡同貓女都係一樣,
佢一直只係不停厄自己話凱特一定冇事, 到見到凱特真係死左, 佢覺得係自己一手做成
所以佢好內疚, 要贖罪
但由佢見到貓保護小麥, 佢已經無可避免黑化
因為佢搵到貓女果刻得兩個選擇
1. 放棄小麥, 迫貓女救凱特先 (小岡私欲)
2. 俾佢救小麥先 (冇辦法贖罪)
而無論揀邊個, 佢都係自己眼中變左衰人, 所以佢其實好矛盾, 最後救唔番凱特就痴線黑化

呢度又係立場互換, 母愛令人覺得貓女洗白
而小岡就變仆街
你睇下d人成日用屌小岡on9同古拿比加黎比就知富奸幾撚成功
講得好好 睇到呢段樣都眼濕濕
係呀我就係想表達呢樣野!認同樓上你講得好好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞