Router世紀大戰

46 回覆
71 Like 68 Dislike
66u無更新了
易家用緊ac66u 開始壞壞地 想換個多啲新功能 穿牆勁 襟用啲 咁講係咪r7800比較好?
R7800 4t4r 應該係係好d 但係netgear 官方firmware真係乜都無得set

如果係我就買88u
博通u夠穩定,係製程落後一代,又係除左熱少少之外就完勝
其實router有咩要set
就係因為熱 我覺得好似好快打柴
https://www.google.com.hk/amp/s/asushkclub.wordpress.com/2015/10/31/asus-router-功能大揭秘!!/amp/

Asus firmware 公認業界第一

就算第三方merlin 都係用官方做基礎

88u散熱有加強到,就算好似68u咁熱,都無話有因為熱而有乜問題

但長期高度 啲野唔會老化得快?
R7800 4t4r 應該係係好d 但係netgear 官方firmware真係乜都無得set

如果係我就買88u
博通u夠穩定,係製程落後一代,又係除左熱少少之外就完勝
其實router有咩要set
就係因為熱 我覺得好似好快打柴
https://www.google.com.hk/amp/s/asushkclub.wordpress.com/2015/10/31/asus-router-功能大揭秘!!/amp/

Asus firmware 公認業界第一

就算第三方merlin 都係用官方做基礎

88u散熱有加強到,就算好似68u咁熱,都無話有因為熱而有乜問題
但長期高 啲野唔會老化得快?

我有兩部asus router 都係因為熱得滯陣亡

1. RT-N16
2. RT-AC66U
穿牆既話86U係咪好過68U?
理論上係,但係耐唔耐用都有好多因素
你肯定熱死?
ISR 4451
好似唔錯 就入手呢隻
R7800個賣點80hz同160hz其實有咩用
寛啲多啲人同時間用都唔會塞?
ac68u 大過500呎
一定有位收唔到5g
不如用mesh 啦,

用緊3隻netgear orbi, 全屋最慢個位都收200M/s
屋企行兩條1000 所以一對orbi 加一隻ac68 爽到震
一條都夠下嘛
你住house?
訊號強弱/穿牆勁唔勁,係物理學問題黎,關乎頻率同功率
但頻率唔係2.4G就5G, 功率亦都有限制, 100條天線都冇用

你隻router貴到鑲金都打破唔到物理定律
86唔使比 太渣
呢點我知 但我收爆既2.4G都係得十幾mb
5G隔一間房就得大約60-70mb
我覺得係佢壞壞地
其實真係一條夠 不過差個少少梗係要夠兩條1000m 大大話話4條友每人平均兩部電話兩部公司notebook 加部tablet 都成廿幾件device 最緊要係多條線係ac68 到直出俾一部desktop 同埋可以用嚟搏printer 用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞