全盛時期美國vs 全盛時期英國,對當時世界影響力

45 回覆
15 Like 31 Dislike
英國咁撚勁就唔洗比德國打到仆街啦

一戰?
英國咁撚勁就唔洗比德國打到仆街啦

全盛時期 , 應該係講維多利亞時代...

可能遲下美的都比中國打到仆街

世界總在巡環
大英帝國霸佔全球50%面積無人投

Out晒

要對應當時世界發展水平
當時連機械都未有
突然有火車戰艦

咩機械?
個影響力都係差啲, 英國有superiority美國有supremacy, 平衡返佢地受嘅限制更加明顯
簡單d講
日不落帝國時代既世界
英國突然崩潰會即刻有其他強國接手建立新秩序
同期有法國德國俄國仲有美國 世界唔會大亂
而呢一刻如果美國突然收皮世界一定會大亂

Out晒

要對應當時世界發展水平
當時連機械都未有
突然有火車戰艦

咩機械?
個影響力都係差啲, 英國有superiority美國有supremacy, 平衡返佢地受嘅限制更加明顯

機器產品
工業革命發明
如果同蒙古帝國比呢??

朱元帥請參考軸心國
簡單d講
日不落帝國時代既世界

你講緊大英帝國未期啦

全盛時期應該是1820-1900
美國
第一個構建出國際體系既世界大國

咩機械?

機器產品
工業革命發明

美國有第三次工業革命

家下的工業革命有當時咁爆炸性?
當時講緊唔識動的野自己會動會自己會
做野
(當時人心情:嘩,死物會自己做野)
如果家下工業革命要好似當時這爆炸
就要發明粒子自動生成產品技術

否則英國工業革命始終是人類歷史最不可思議的發展
簡單d講
日不落帝國時代既世界

你講緊大英帝國未期啦

呢段時期先有法國後有德國
仲有一直孤懸海外既美國
同埋虎視眈眈既俄國
英國始終都係做唔到獨霸既效果🤔
美國食住全球化 無遠弗屆 無孔不入對世界影響唔是英國舊時代可比
當然大英帝國神就一定 係美帝更神
美英合併
.
簡單d講
日不落帝國時代既世界

你講緊大英帝國未期啦

呢段時期先有法國後有德國
仲有一直孤懸海外既美國
同埋虎視眈眈既俄國
英國始終都係做唔到獨霸既效果🤔

英國玩既係權力平衡
得美國可以連權力平衡都唔使玩,將所有歐洲國家塞入一個軍事聯盟
只講呢點英國已經好難匹敵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞