落單雄獅被20多隻鬣狗包圍好絕望 關鍵時刻「好友霸氣登場救援」

423 回覆
1958 Like 12 Dislike
人識結陣 打戰術
用埋長矛,已經有攻擊距離優勢

唔好講重裝步兵,廿隻土著nigga用石矛都完勝啦
News Update
2 days ago
The hyenas were paid actors.

留言笑左
好團結嘅品種
一男一女?
春袋喎
所以人類們真係唔好自我閹割 成日俾啲動物踩上心口
之前睇過一段雌獅俾十幾廿隻圍,無人幫拖都無事

啲狗十足連登仔咁,叫人衝
得幾條友俾佢點到,其他睇戲,老撚都唔驚你啦
好多誤解鬣狗係食腐動物
但鬣狗同樣係掠食者
非洲草原上
唔計Big Five(非洲象,獅群,水牛,豹,黑犀牛)既話鬣狗就係最頂層
因為領地重疊既關係
獅群係會經常同鬣狗發生衝突(互搶獵物)
而全非洲草原亦只有獅群夠料及會主動攻擊鬣狗群正面開片
當然多數情況鬣狗群都會退讓
一但獅子落單鬣狗群一樣照夠薑郁你
鬣狗係好少數會捕殺體型比自己大好多既動物
導遊話鬣狗群甚至夠膽郁落單水牛

我果陣去Serengeti National Park
導遊話獅群既動靜唔對路,我地車跟左佢地個幾鐘
率之見到十六七隻既獅群主動去掃蕩領地入面既鬣狗窩
果個鬣狗群得2,3隻老弱留守
果幾隻鬣狗即該用好奇怪既叫聲吹大雞
15分鍾內陸陸續續分幾個梯隊黎左超過40隻鬣狗
兩邊對峙左超過30分鍾
我地high到痴晒線,以為有機會睇到打大交
最尾鬣狗群淆底走晒
後續點就唔知了
啲廢狗食腐肉,啲牙多菌到
用得冷兵器/重步兵,醫藥水平唔方好得去邊
咬一咬都係咁先

同埋佢個攻擊點咁低,你好難防
你一嗚低去戒備反而更加唔靈活

同埋人城係廢狗,你就靈長類
一胎幾廿隻同佢換命
鬣狗真係好撚黑人憎
BBC Earth既片真係世界級
動物記錄片加埋配樂有起承轉合
脫險的Red非常開心,在夕陽下與Tatu結伴而行。兩隻雄獅相互依偎

估唔到咁都有gay post
果然不愧全港最大...

https://www.youtube.com/watch?v=6I9IjHkwRwk

不過人地係野狗,唔係鬣狗
D狗雖然皮黃骨瘦 營養不良
但排牙好勁,好似把刀咁,一二下就咬開個屎忽
獅子都好d
豹類見到佢地直頭要走佬
睇the last lions 啦
真係電影咁
有哂劇情,寫實,超好睇

導遊話鬣狗咬合力高過獵豹同花豹
佢地既捕獵方式就係釣你尾,逼落單
可以跟足四五個鐘
然後分工合作得好明確
不停遊擊再攻擊肛門
鬣狗直接咬穿肛門拖腸出黎
而且唔會咬斷氣
一無還擊力就開餐
好耐好耐以前應該有咬唔同位嘅Hyena
咬其他位都好易出事
或者冇效率
慢慢死剩咬春袋嘅
lm
咬屎忽都仲好啲,最多咪唔坐一兩個禮拜
俾佢咬袋袋真係不如死咗佢好過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞