急*~關於生肉糧

15 回覆
1 Like 1 Dislike
希望各位幫幫我,依家真係好無助..
我家貓咪啱啱屎道阻塞插左尿喉住院,其實都諗住等佢出院後轉全濕糧加餵水,確保佢飲夠水。但我上網睇左好多,話轉食dr b or big dog生肉糧後就冇咩尿道問題翻發出現,仲健康好多咁,但我有d疑問想請教各位...

1) 如我想轉食生肉糧,我隻貓5kg, 係每餐俾一塊佢食or每日俾一塊?
2) 仲洗唔洗再加水落d生肉糧到or另外餵水?
3)係咪全日就咁食生肉糧,唔需要再食罐頭or乾糧?
4)係咪雪櫃拎出黎就食得?要蒸返熱嗎?
5)食生肉糧易有蟲,幾耐杜一次蟲?

多謝各位
唔明?
我隻貓插緊尿喉,留醫3天
前呢?後呢?
屌你老母,你同我講呢啲
生肉糧係放係冰箱,如果你去買果時係硬同無變形先買,因為有變形姐係溶左,另外生肉糧可以當正餐比佢食,食生肉一定會健康啲同埋毛色會靚啲,如果你經濟情況允許可以食多啲生肉。咁食幾多我諗個盒有寫架喇,我都唔記得。
食之前放岀黎室溫等佢溶,食完唔等於尿道會好,但係會比較健康。
多謝你,咁洗唔洗再加水落去?因為好難count佢吸收左幾多水?因為我知生肉糧本身水份比較多
https://www.bo-rd.com/index.php?route=product/category&path=102

餵生肉要計肉、內臟、同骨頭比例
唔想煩可以訂一份份,貴少少
1) 冇餵過上面兩隻牌子,但每隻糧唔同,要睇返每份糧後面寫餵幾多。
2) 另外俾人就ok
3)食很生肉就唔好再餵其他糧,互溝既話貓貓腸胃唔適應會嘔
4)要解凍。過常前一日/晚係冰格拎出黎,放係食物盒,再放係雪櫃解凍。
千萬唔好用任何方法加熱!!!整返熟就唔係生食,無哂本身raw diet好處
5)一般你買已經處理好既生肉糧係唔會有蟲的,照返平時杜蟲schedule就得
另外俾
我啲貓都食生肉但無同貓定期杜蟲
見到有蟲或大便異常驗到有先杜啦,嗰啲始終係毒藥,無必要唔好成日食

平時放-20度冰格儲存,食前放鮮格低溫解凍12小時
即餵早餐時拎定晚餐去鮮格解凍

冬天我會低温解凍完再隔熱水坐到啲肉微凍先
夏天就直接比

水另外放,唔會加入生肉,因我餵自製生肉糧血水比較多,貓貓尿量夠。品牌肉會少血水,如果你發現餵左一排貓貓尿量唔夠多(每日3-4督以上大量)可以加少少常温水,但唔好多過20ml,太多水又會稀釋胃酸影響消化生肉
想問下呢,要買邊款生肉,同係邊買比較好?
我係自製生肉,同凍肉公司訂,600免運費送貨
品牌生肉比較大眾化有primal,易買而且多口味
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞