菲林相機討論 28

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
仲要好新下.欽莖
齋睇呢浸都6-7皮,
點唔順手法?
你講呢幾個牌子,1.5K 樓下畢直只可以揀翻nikon 郵票機,
應該無乜女仔會我咁癲
nikon fe2 同 Minolta x700 都好用
fe2 1.5k可能有d 紋水.
fe 係一個唔錯o既選擇,又輕d.
唔洗再買過鏡
絲打?
痴線
makina 款我幾like, 不過對佢對焦操作麻麻地,
我玩左2日就還翻比人
我男友唔知我D 相機幾錢,以為爛鐵
但上次我唔係香港 要佢同宜道位師兄買部Rolleiflex,佢先知原來我癲既
我就係見佢細細地又好sharp諗住去旅行用 但用落無想象中好用 可能未慣
佢支鏡結構無記錯係bronica 支 nikon 75mm hc, sharpless 有保證,
但左手渣機,右手要檸機頂個碌對焦,檸少少可以去好多,好似無乜微調咁.我就真係有d唔慣.
70K?! 部xpan都無咗30K la
你又衝出黎.
我話齋果層.
你未答我問題,有無用過bronica s2?
都唔知答黎有咩意思,全部中片單反都係咁大聲ga la, 咪同rb67一樣咁震咁chok, 你想我答你咩呢?

有啲135機快門都好大聲嫁,我又洗唔洗同你介紹下?
同埋佢個黃班無咁好對
你地唔使訓?
makina個黃斑得果鼻屎咁大粒正方形,f/2.8景深又淺,又係RF機,我都覺得非常難對焦

加上我個人覺得支鏡顔色略淡,所以我玩咗陣我都放了,不後悔
等緊ebay結
本來唔想同你拗,不過上面我講s2 大聲, 你問我係唔係住籠屋.
唔係全部6x6 單反都咁大聲, 鏡間快門就唔算大聲啦,
有無玩過sq 系列?我估你可能無..sq 果d 快門聲就細啦.
rb67 算大聲?咁我好肯定你無惦過bronica s2.
話時話,覆邁你呢條我唔會同你糾纏落去,反正層次唔用,我只發表我識o既野,唔會一知半解就衝出黎吹.我無玩135好耐,唔洗推介啦
我只想帶出你咁洗咁誇張,我真係唔覺得有s2咩話特别大聲。 莫講會俾鄰屋投訴
係丫 所以我買左半年只係打左三筒 但仲未捨得賣住.. 你有無玩過gf670 ?我岩岩入左月尾到,希望好用 d
買咩?
大底鏡 同 大底背

最近呀叔我又好無聊地劏咗部polaroid 110改做45, 個fd撚玩又話想要,咁就幫佢bid個背。

我就順便bid支wide鏡上612/617
絲打你真係唔貴唔玩

我只係玩過GSW645 GS645, 我諗手感應該相若
對焦但容易郁到快門環,
但gt670快門搬咗上頂又有A mode應該無呢個問題,一定超易上手

但gs我嫌黃斑略細,未知gt會係點,你部機到手後分享下丫
看來絲打都係走輕便路線

我後生果陣仲有團火抬部45去旅行嘅,而家拎部中片風琴,中片645都覺得重 極限了
xpan
m7ii
好有錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞