下周兩遇寒冷低谷 料發入冬首個寒冷天氣警告

61 回覆
3 Like 24 Dislike
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20181207/bkn-20181207152529200-1207_00822_001.html

馬經
波經
分類廣告
廣告價目
版權收費
聯絡查詢
會員通訊
企業關係
免責聲明

港澳版>新聞>港澳
下一則
返回
下周兩遇寒冷低谷 料發入冬首個寒冷天氣警告
12月07日(五)
15:51更新
15:25建立

天文台預料下周一有機會發出入冬以來首個寒冷天氣警告。(陳德賢攝)
1/2
今日(7日)是廿四氣節的大雪,天文台助理台長鄭楚明表示,未來數天香港天氣轉冷,下周將出現兩個「寒冷低谷」,分別為下周一(10日)早上及下周三(12日)早上,預計氣溫將降至攝氏12度至13度,下周一有機會發出入冬以來首個寒冷天氣警告,呼籲市民注意,採取適當禦寒措施。

香港長者安居協會行政總裁王虹虹指出,協會一般在冬季每日收到超過2000宗求助個案,當中有65%為獨居或只有兩老同住。她呼籲,天氣變化影響長者健康,更容易誘發長者氣管問題及其他身體不適,尤其是哮喘及心臟病患者,呼籲公眾於寒冷天氣下主動關顧長者,有需要時為他們提供適切的支援。

衞生防護中心提醒長者和長期病患者採取適當禦寒措施。市民也應避免飲用含酒精飲品,因酒精令血管擴張,不能保暖,反而流失身體熱量,使人感寒冷。
市民也應避免飲用含酒精飲品,因酒精令血管擴張,不能保暖,反而流失身體熱量,使人感寒冷。

有咩問題?
但點解好多時飲完酒個人都慶烚烚
北極震盪果次先係小冬天
暖化撚又柒
果啲叫慾火焚身
慶烚時間好短
之後裡面保唔到溫身體係咁發冷

係屋企飲無所謂
飲完都縮入張床

係街就死得
著得多都無用,冷係由內發出
血管擴張令熱力散失
血流量多左, 你自然覺得好熱 但係熱力係向外散失緊
上年飲醉,係街邊瞓咗個幾鐘
無知識真係好可怕
12度就出寒冷警告咁垃圾
日本北海道札幌日日零度
乜七警告都唔洗出啦
渣架

利申、全年365日唔著衫訓覺
夏天訓飽佢
佢同反暖化有咩分別 剩係睇到眼前既野
濕凍
又唔好咁講

秦國定東南亞十幾廿度已經凍死人

大家預左同有冇準備差好遠
唔著衫渣㗎,被都唔冚先係真男人
碌鳩有張被冚住會舒服d
你啱,sor
2016得1度先凍到鳩縮
訓到一半
磨下磨下不知幾正
但唔係打飛機
甜筒有特價未
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞