嚴選世界各地最正既特色麵包

219 回覆
236 Like 6 Dislike
不過個人黎講,唔太鐘意硬 / un既包,所以外國既唔太岩
鐘意港式/ 日式咁既feel
如果想齋食hummus 超市Citysuper有 但我覺得無謂浪費金錢買超市個啲 因為同餐廳個啲無得比
中環有一間 Mana Fast Slow Food 有得就咁俾你買盒hummus走
但如果想成個包試哂 中環Soho區大把 其中有間叫Maison Libanaise唔錯
羨慕 仲未去過越南食正宗版
有段時間我都法包上癮 一到lunch成日心思思想食
美國係漢堡包
福建既紅燒腩肉刈包
我覺得享受中式包個方法同西方麵包好唔同 食中式包係享受緊 睇住佢啲蒸氣飄出黎 攞響手 隻手好熱 將個包搣開兩半 睇住個包既雪白色同裡面既餡既顏色既映襯 再大啖食落肚既過程
講到我自己都肚餓
炸饅頭點煉奶
前日lunch食完,琴日同今日差啲忍唔住再去買嚟食
我初期食外國既sourdough 同rye bread ,我都覺得似訓練緊牙力多過享受緊美食 (雖然食落就會識欣賞佢地 )
講開日式 咖喱包同炒麵麵包

唔知點解 美國漢堡包係我少數唔會著迷既麵包類食物

無呢隻特色麵包都叫嚴選
刈包正!不過唔知台灣同福建版本有冇唔同
ching有冇食埋潤餅同胡椒餅 好好食
澳門:豬排包/辣魚包 (其實好食嘅豬排包真係好正 大利來呢啲垃圾就算啦)
欲罷不能
食完個法包之後再整多兜凍撈檬 爽到
安已不
邊度食到最正既豬排包 ching有冇介紹
ching鐘意食咩麵包
法國牛角包
目前未食過好食既牛角包
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞