[勇者救公主4]請選擇武器:

1001 回覆
184 Like 6 Dislike
繼續屌我屌故互屌大家啦
最緊要留正評一齊玩

舊post 1:https://lihkg.com/thread/912871/page/1
舊post 2:https://lihkg.com/thread/917589/page/1
舊post 3:https://lihkg.com/thread/922785/page/1

-----------
致新玩家:

這是一個殺魔王救公主的故事。

根據最多人的選擇連同正評,成為決定劇情的選項。
*同分會再按快慢作出選項。

角色資料:

武器:法杖(+10MP)
裝備:貪熊軟甲(+35HP,免疫一般刀劍傷害、具觸覺效果)
法術技能:
.影蛇吞噬(使用-10MP,屬近程法術)
.火影纏繞(使用-15MP,屬近程法術)
.火球術(使用-5MP,屬遠程法術)

物資:
.全家幅畫紙
.鑰匙
.銀色令牌
.大漢的遺物
.雞腿 x1
.糖果

銀幣:100枚

------------
村落剩餘人數:36
(人數歸零時視為遊戲失敗,不會重新啟動或從某劇情再開始。)
TRPG就係要根據劇情文字去推斷架啦 你乜根據都冇反而唔係更似鳩噏咩

咁男主食腦 同體質差冇沖突架喎
玩過Trpg 再出聲啦
dice 都無嘅game 叫咩TRPG
依啲最多叫抉擇叢書
同埋我講嘅藥係鎮靜濟
我意思係一個大腦唔穩定嘅人都可以做法師
點解外表柔弱嘅人唔可以有51血
同埋其實關於藥 係老母硬塞畀男主要佢食 而唔係佢有需要食?
咁起碼佢又口吃又畀人當傻仔杯葛
而且就算佢係無需要食
一開始講咗主角係長期服藥
就算無需要食 個腦都食到壞壞哋啦

所以斷藥之後咪有口吃

但唔代表佢思考能力有問題喎

同埋一開始又冇提及過成為魔法師有咩條件 你點判斷到主角大腦壞=做唔到魔法師?
lm
其實點解要rush 係因為村民數真係唔多

無乜人口比你奶多幾次
咁你rush咗上去冇情報咪又係要退出黎拎情報 咁不如打一次等退出去個晚唔會損村民 等拎完情報再打
我無話過唔得
因為個主角已經做緊魔法師啦嘛

我就係話得

所以依個世界入面外在條件同內在條件無必然關係

亦都係我覺得呀六就算睇上去好弱
血上限都有可能多過50嘅原因
打四樓boss 已經係拎緊情報
仲要可以同時confirm 埋多過50血就可以pass 一層依個情報
仲要可以試埋頭盔佬信唔信得過
三樣嘢

而且就算行過要畀佢打一拳
我都仲可以食隻雞脾唔係即死
會唔會係大腦能力同做唔做到法師根本就冇關係 做唔做到法師唔可以從而方面推斷

但身體能力反而可以從外觀上觀察到 譬如話睇上去瘦削就投矛投得唔遠

同埋魔王同人點有得比
主角做咗法師唔係純粹因為大家揀武器投咗杖

同佢嘅背景能力好似無關係
係呀 唔知㗎
大家都唔係樓主
大家都係得個估字咁解

所以唔使咁勞氣
我個人係咁諗啫
我就覺得樣同能力無關
打四樓boss你只係知道佢嘅行動模式 唔會知佢囓弱點同特性 你咁樣都係用命去攞情報姐 同家陣賭材料有乜分別?

同樣道理就算叫醒佢 佢打一拳打飛我哋 我哋都可以食雞脾回血打食第二拳架?話唔定當中佢就死左呢?
/
致新玩家:

這是一個殺魔王救公主的故事。
/
話唔打個啲
真係無才能嘅話
可以係整完杖但出唔到魔法㗎嘛 係咪
大家都係搏
我自己覺得搏落隻有機會pass 嘅王度唔抵啫
但樓主講過句其實每段劇情都有情報可以導向最好嘅結局

家陣我咪係合理咁串連每一個情報 但你反而話樓主寫嘅野未必可信 咁樓主寫咁多嘢黎托咩 每次直接叫我哋揀 賭大細咪得
用左上條命知左揀避開 以依家條件計 最多都係重傷 甚至無傷通過 除非唔接呀六已經=輸

點解係都想揀條風險完全不明既路行呢
好驚樓主其實只係撚我地
依家係mob後面震哂諗緊點兜
好驚樓主其實只係撚我地
依家係mon後面震哂諗緊點兜
因為每次打完王都會有材料同能力值有upgrade

風險伴隨情報
用左上條命知左揀避開 以依家條件計 最多都係重傷 甚至無傷通過 除非唔接呀六已經=輸

點解係都想揀條風險完全不明既路行呢
因為每次打完王都會有材料同能力值有upgrade

風險伴隨利益
pass咗 殺唔到王 下一晚冇保障 之後呢
直接打第四層王 我驚到時唔止死一次喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞