有無好書推介?

44 回覆
1 Like 0 Dislike
小弟先推介一兩本

親歷阿里巴巴:從草根團隊到商業帝國的非凡歷程
本質思考
邏輯謬誤鑑識班

有無人可以推介一啲好書過小弟?
最好關於Business、哲學
無人睇書
真係無人睇書
WTF

1984 原本係諷刺極權
估唔到今日美國自己受晒

近呢排都有巴打講gtd
𠵍學書標準答案:Sophie world,justice, plague

Business書: business adventure, Bill gate 同buffet力推,睇左一半,幾好睇,有趣,但又唔係話好神

Good strategy/bad strategy

支那有一堆生意模式系列既書幾好睇

朗咸平(不過習帝上場後觀點偏奶共多左)
呢本可以幫你戒亂鳩買野既習慣

巴打鐘意睇啲生活化嘅書喎
我比較少睇
𠵍學書標準答案:Sophie world,justice, plague

Business書: business adventure, Bill gate 同buffet力推,睇左一半,幾好睇,有趣,但又唔係話好神

生意模式果啲書麻麻
果啲書俾我嘅感覺係根據事實
倒轉估返個可能嘅因出黎
但果個因未必係正確嘅因
同時啲書只係集中係成功
無理會失敗嘅風險
唔全面

除非佢估中未來,咁就有料
大腦使用手冊

生意模式果啲書麻麻
倒轉估返個可能嘅因出黎
但果個因未必係正確嘅因
同時啲書只係集中係成功
無理會失敗嘅風險
唔全面

你嗰本咪又係

阿里巴巴?
果本係前阿里巴巴高層講返個歷史
例如鬥Google, 鬥Yahoo
無分析過啲乜
李天命的思考藝術
李天命的思考藝術

買左
但未睇晒就唔見左

孤獨的力量, 齋藤孝

好鍾意睇呢本, 覺得作者同自己有啲似
同埋書入面會講返一個人如何面對孤獨, 對抗寂寞, 利用個種孤獨感認清自我, 同禪學有啲相近

呢本好啱想接觸禪既朋友
書中以禪既由來、宗派、意想、坐禪, 去到以禪為宗旨開立既劍道、花道等日本國術等等方向簡介日本禪

巴打鐘意睇啲生活化嘅書喎
我比較少睇

因為我欠缺自理能力,連日常生活都唔識

btw 呢本出左成80年,今日仲買緊,講果啲野仲未out dated ,真係好正
留名
呢本可以幫你戒亂鳩買野既習慣

我需要

生意模式果啲書麻麻
倒轉估返個可能嘅因出黎
但果個因未必係正確嘅因
同時啲書只係集中係成功
無理會失敗嘅風險
唔全面

可以咁講,但起碼通常都真係用心研究過間公司點玩
睇完知道吓嗰行既特質
唔係嗰啲xyz principal 9up
已叫較多野落袋

Btw, 英文有本 business model you 用哩類睇法講個人發展都ok
估中未來好難
嗰本from good to great,出嗰陣勁紅
但佢講既公司例子今日大部分收哂皮
仲俾經濟學人鞭屍

Btw個人紀律方面,the power of habit

呢本好啱想接觸禪既朋友
書中以禪既由來、宗派、意想、坐禪, 去到以禪為宗旨開立既劍道、花道等日本國術等等方向簡介日本禪

研究下先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞