陶君行回應杜汶澤

93 回覆
10 Like 292 Dislike
杜先生:

上星期二,本人因主持城寨《奪命Loudzone》節目,發表對杜先生及杜太太的言論,引起閣下的連番憤慨,本人深表歉意。

就當日討論期間引發的問題,本人借此機會,一併澄清。

首先, 閣下不時為港人鳴不平,經常發表與中共相左的政見,本人因此而提及杜太太(田蕊妮女士)在國內工作空間的疑問。記錄所示,本人以「我覺得有啲奇怪」、「我唔知係唔係」作問號。

可惜,本人未有機會和時間,詳細解釋我的思路。我的疑問,是建基於中共一貫的政治打壓模式,即何以「杜太太未有被全面封殺呢?」

我必須指出,有關的疑問,並無明示閣下「投共」的意思。至於此提問有「暗示」的意味,因此而引起誤會,本人再次表達歉意!

其次,一如上星期五花生台《大君伐》節目所言,我在回應另一主持徐少驊:「杜汶澤是真心本土。」我妄言一句:「戲子無情!」此句並不恰當,也願意收回此「未加修飾」的評斷。

在表達歉意之餘,本人亦借此機會,向閣下提出一個簡單的要求 - 收回有關暴力襲擊的言論。

此舉不單涉及刑事成份,更以威嚇的方式,逼使他人就範。雖然香港的法治每況愈下,但解決分歧,並非透過武力達致。我必須強調,暴力有礙表達及發表意見的自由!我們不願看到,香港人在表達政見時,時刻受到武力威嚇而「噤聲」。

謹祝 閣下工作順利!身體健康!

廢土
四十歲人搵份工做啦
表達政見就可以隨便抹黑?
一秒變廢土
走住黎屌
去含撚啦 仆街
唔係話唔知點道歉咩
沒有「明示」,只有「暗示」,呢種道歉真係別開生面
仲要話收回暴力言論
杜汶睪點回應好呢
同廢土講:唔報警正仆街
我老公好鍾意黃洋達
呢條屎忽鬼,仲想撐
垃圾廢土自己辣著個火頭而家話報警走住嚟屌,販民最撚叻咪排斥非販民派囉,點解咁少人願意為香港發聲都係班仆街搞到咁,而家發展到非我族類就要挑機,真係痴撚線,建制唔夠砌就吠其他人,忠實反對派真係冇叫錯
算吧啦

人地搵得仲多過議員
點會理你

廢土選極選唔到
唔好妒忌人
佢第一句係話「你早要踢爆杜汶澤」喎
完美演繹廢中行為

見你好似好恰 大大聲辣罄你
一見唔對路 即刻縮
但又唔忿氣,細細聲口噏噏咁你都有唔啱啦

話時話郁文前幾日冇屌錯鳩達同呢條垃圾
自己就有條件咁收回 然後叫人收返
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞