[年經]JUPAS死線到 有冇神科好推介

183 回覆
8 Like 56 Dislike
有何高見
有無咩20分大機會收既science 或者 bio related嘅科?
上年報左Cu science 唔收我
真係唔好為左錢讀Nursing
你挨唔到
我無5所以應該唔收
屌,讀非專門學科,你grad都係 apply GT, 讀書勁識 social 既 apply MT,AOEO,ibank. 再唔係就操好 d 體能考紀律部隊,理撚得你讀咩科。

專門學科唔同,普遍起薪高d, 無論acct engine nurse law, 夠料夠network可以自己開檔。

睇牌面梗係入專業學科著數,除左自己個行,你照樣可以apply MT, ibank, AOEO。人工 average都係專門學科高d, 但之後升職加薪揾銀睇你彩數同手腕。單睇賺錢能力結果可以係一個專業人士月入5, 6 皮比唔上一個 sales / marketing / biz development. IT有人做狗 亦有人攪得成startup賺過億。

你將來目標做邊行咩工種 , 先再諗你應該讀咩科。

利申:10年 exp
bba, msc, postdip
或者試下A1 UST
A2 Bu
真係好想好想上返大學
會唔會太過危險
我上年A3 擺OU nursing佢收左我
但係我唔想讀nursing
點知之前收我既asso都係nursing
結果揀左asso nursing
而家想死

Btw 20分仲有咩保險選擇
師兄你係咪year3
工程一係做撚死 一係餓撚死
定律
Speech
其實三寶係PT,OT同咩
放射收最低25分
Law 揀邊個好
100% hku
傻撚咗? nursing個30k拎完你都冇命享
Engine就睇邊科嘅 唔同Engine收入都差好遠囉
咪撚入RMSC
正評係比pharmacy狗也不屌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞