(教樂器撚)大家有無試過俾琴行拖糧?

11 回覆
8 Like 0 Dislike
小弟教咗野已經都好多個月頭 最近去多咗一間教 本身未教之前話急招導師咁樣 而家先明咩事

咁正常我教開一般既琴行1月份教完就2月既月頭之前出糧 基本上獲獲都問佢先出俾你 雖然我最跨張都係1月教3月頭先出 但係真係都未試過教琴行教到咁hard feeling 點解要好似求佢出糧咁

中間教緊既時候佢地仲成日出現啲運作問題 例如無人開門 無房用要等多個鐘

從一個學生得知佢其他朋友都係呢間琴行跟其他老師學 有啲老師頂唔順走咗了

咁問題就黎喇 一黎無同佢簽啲咩約 但係查過只要有啲幫佢打工既證據其實間琴行一拖糧係咪有法律責任?

雖然自己都係其中一個走左一段日子既老師 但係諗返起可能仲有好多同行又係入咗去教又俾佢拖鳩你糧 唔係話要做低間琴行 最起碼準時出糧係常識吧
但係又好似冇野嚇鳩到佢咁

可能有人話琴行都係出你一千幾百 或者都只係拖你兩個月都無 渣ga

但係呢啲先最仆街 教樂器一千幾百已經係好撚多錢
小弟啱啱開始教嗰陣洗突一千蚊遲出就已經無錢開飯 問屋企借銀
完全知道間琴行就係見少少錢係度扮哂野 拖6-7個導師一個月 咁佢就可以defer到一個月既鋪租 勞工處又見你唔拖得多錢/日子又未必open file

完全唔明點解一間琴行 大家都係玩音樂 都知香港音樂難做 都仲要食人血饅頭
所以大家見到啲開左好多個月但係急請人就小鳩心啲
拖糧咪報勞記囉
準備報 但係可能無簽contact同少錢 勞工處未必理 可能又推你去小額 或者根本開唔到file

同埋我唔單想剩係追返自己啲權益 仲有人入去教既話就有人仆街
有冇簽合約同拖糧冇關係㗎喎
同埋拖糧唔應該去小額
咁我點都試下先
邊間?
簡單啲講都係拖糧 平時份糧係要問佢好撚多次 問撚到月尾先有 大佬出糧就自動自覺啦 要我死R難R咁

跟住都係一啲佢另外既衰野 明明同間琴行拆帳 唔知點解覺得佢完全follow我地啲野咁 叫一叫先郁一郁 教到好bad feeling
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞